időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Új hitellehetőség a láthatáron

Magyar Nemzet
2022.06.22. 13:58 2022.06.22. 16:51
Új hitellehetőség a láthatáron

Újabb segítséget kapnak tervezett beruházásaik megvalósításához a hazai agrárvállalkozások. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint hamarosan elérhető lesz az a konstrukció, amelynek köszönhetően a piaci alapú hiteleknél jóval kedvezményesebb feltételek mellett juthatnak pénzhez a gazdálkodók. Az Agrár Széchenyi beruházási hitel Max névre keresztelt konstrukciót július elsejétől igényelhetik a kis- és középvállalkozások. 

A tárcától megtudtuk: az új hiteltermék gyakorlatilag a korábban elérhető Agrár Széchenyi beruházási hitel GO újragondolt változata lesz. A korábbi konstrukció minden előnyös tulajdonságát megőrizték, így a futamidő továbbra is tíz év és a hitel a teljes futamidőre ezentúl is fix kamaton, rendkívül kedvezményes szinten, évi 1,5 százalékon vehető igénybe. A fenntarthatóságot és a technológiaváltást célzó beruházások ugyanakkor magasabb támogatásban részesülnek, esetükben a támogatással csökkentett kamat mindössze 0,5 százalék évente. A felvehető hitel összege legfeljebb 400 millió forint. 

Mezőgazdasági termeléshez vagy erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó beruházásnál a hitel számos célra felhasználható, így például a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagépek beszerzésére, öntözési beruházások finanszírozására, tenyészállat-beszerzésre, termőföldvásárlásra, mezőgazdasági termeléssel vagy erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozásokban tulajdonrész-vásárlásra, illetve ezen beruházásokhoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozásra is. 

A konstrukció egyik legnagyobb előnye, hogy a gazdálkodók a korábban elnyert európai uniós vidékfejlesztési pályázatok finanszírozására, illetve a korábbi hitelek kiváltására is használhatják. A hitelhez az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos mértékű kezességvállalása kapcsolódik, mindössze 0,25 százalékos éves díj mellett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)