időjárás 26°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, MTI
2022.06.29. 11:02 2022.06.29. 11:07
Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése, és nagyon jó minősítést kapott az Európai Bizottság értékelésén a déli körvasút beruházás – közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán azt követően, hogy Lyonban részt vett az uniós közlekedési vezetők találkozóján.

A Facebook-oldalán közzétett posztjában jelezte: 

Véglegessé vált a döntés az Európai hálózatfinanszírozási eszköz (CEF) pályázatairól, Magyarország sikerrel szerepelt.

„A célunk a vasút fejlesztésével világos: minél több utasnak kényelmes, az autózással versenyképes szolgáltatást nyújtani és minél több árut a környezetbarát vasúti szállítás felé terelni” – jegyezte meg. 

Az államtitkár felidézte, hogy a fővárosi déli körvasút fejlesztés magyar pályázatát az Európai Bizottság kiválónak ítélte ugyan, de a bíróság idén megsemmisítette a környezetvédelmi engedélyt, annak újbóli megszerzéséig a finanszírozási döntést elhalasztották. Vitézy Dávid a beruházást a Magyarország keleti és nyugati fele közötti legfontosabb vasúti kapcsolatnak nevezte.

A Nyugati pályaudvar fejlesztésére a Nemzeti Közlekedési Központ 2,8 millió eurót, azaz 1,1 milliárd forint forrást nyert el – tájékoztatott. Azt is hozzátette, hogy a pályázat úgynevezett versenyző volt, tehát nem automatikusan Magyarországnak járó, hanem az EU 27 tagállama közötti versenyben pályázati úton elnyerhető forrást szereztek meg.

A CEF polgári-katonai célú és az alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól már áprilisban megszülettek a döntések – emlékeztetett. Magyarországon öt fejlesztési terv valósulhat meg, összesen több mint 11 milliárd forint értékben – fűzte hozzá.

Négy projekt a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő, egyebek mellett a fővárosi repülőtér belső töltő-infrastruktúrájának kiépítésével. Ezenfelül öt dunántúli vasútvonalon a katonai egységek és eszközök gyorsabb mozgathatósága érdekében tizenegy állomás fejlesztésének előkészítése történik meg – részletezte Vitézy Dávid a posztjában a távirati iroda ismertetése szerint.

 

Borítókép: Nyugati pályaudvar (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.