A Gazprom tovább szigorítja az európai gázszállítást

Az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Németországba irányított szállítások a kapacitás mindössze húsz százalékára csökkennek.

Munkatársunktól
2022. 07. 25. 20:14
Nord Stream 1 Baltic Sea gas pipeline in Lubmin
Nord Stream 1 Baltic Sea gas pipeline in Lubmin Fotó: STEFAN SAUER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hétfőn megerősítette Európára vonatkozó gázszűkítését – értesült a Reuters. – A Gazprom közölte, hogy az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Németországba szállított szállítások a kapacitás mindössze húsz százalékára csökkennek. Ez azt jelenti, hogy a vezetéken átáramló mennyiség 33 millió köbméter/napra csökken a Greenwichi középidő szerinti, szerda hajnali négy órától, mert le kellett állítania egy Siemens gázturbina működését egy kompresszorállomáson az iparági felügyelet utasítására. Németország közölte, hogy nem látja technikai okát a legutóbbi csökkentésnek, amely Oroszország és a Nyugat között gazdasági csapásokat váltott ki, válaszul arra, amit Moszkva ukrajnai különleges katonai műveletének nevez.

Az Északi Áramlat 1 a legnagyobb oroszországi gázösszekötő Európába, évi 55 milliárd köbméter kapacitással. Mint ismert, az Európai Unió többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy energiazsaroláshoz folyamodott, míg a Kreml szerint a fennakadást karbantartási problémák és a nyugati szankciók hatása okozta.

Az európai politikusok szerint Oroszország ezen a télen leállíthatja a gázáramlást, ami Németországot recesszióba taszítaná, és az árak emelkedéséhez vezetne a fogyasztók számára, akik már amúgy is magasabb élelmiszer- és energiaárakkal küzdenek. Németország a múlt héten már kénytelen volt bejelenteni 15 milliárd dolláros mentőcsomagot az Uniper, legnagyobb Oroszországból gázt importáló vállalata számára.

Vlagyimir Putyin elnök ebben a hónapban figyelmeztette a Nyugatot, hogy a szankciók folytatása katasztrofális energiaár-emelkedést idézhet elő a fogyasztók számára szerte a világon. Múlt héten az Északi Áramlat 1 kompresszorral kapcsolatos megjegyzéseiben előrevetítette a legutóbbi csökkentést, amikor azt mondta:

Két működő gép van ott. Naponta hatvanmillió köbmétert szivattyúznak. Ha az egyiket nem adják vissza, lesz egy, ami harmincmillió köbméteres teljesítményre képes.

Európa földgázának mintegy negyven, olajának harminc százalékát Oroszországból importálja. A Gazprom tíznapos karbantartási szünet után a múlt héten újraindította a gázáramlást az Északi Áramlat 1-en keresztül, de csak a vezeték kapacitásának negyven százalékán – arra a szintre, amelyre Oroszország júniusban csökkentette a mennyiséget egy Kanadában szervizelt turbina késedelmes visszatérésére hivatkozva. A Gazprom korábban közölte, hogy megkapta a papírokat a Siemens Energytől és Kanadától az első turbinával kapcsolatban, de továbbra is vannak problémák.

Borítókép: Az Északi Áramlat 1 gázvezeték Lublinnál (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.