időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

ÁSZ-elnökjelölt: Felértékelődik a számvevőszék szerepe

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 13:00 2022.07.04. 19:38
ÁSZ-elnökjelölt: Felértékelődik a számvevőszék szerepe

– Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban – mondta Windisch László, az ÁSZ elnökjelölti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfőn. A távirati iroda szerint kiemelte: a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan költsék el az állami pénzeket; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ.

– Egy modern, professzionális állami pénzügyi-gazdasági ellenőrző és tanácsadó szervezetet szeretnék felépíteni – fogalmazott.

Az elnökjelölt a számvevőszéken belül új kompetencia-központokat kíván kiépíteni, célja, hogy a szakterületek legjobbjai dolgozzanak az ÁSZ-nál, ahol kimagasló fizetések vannak az állami szférán belül. Felvázolta, hogy elnöksége alatt a partnerségre törekedne az ÁSZ felügyelete alá vont szektor szereplőivel. 

Támogatja a deregulációs törekvéseket – jelezte, utalva arra, hogy számos terület sokszorosan túlszabályozott, kisszámú devianciát nagy fokú szabályozottsággal kezel.
 Windisch László szeretné elmélyíteni a vizsgálatokat, kevesebb, de mélyrehatóbb ellenőrzést tervez. 

– A járvány miatt jó irány volt korábban, hogy az ÁSZ a fókuszból visszavett és a darabszámot növelve tízezer fölé emelte az ellenőrzések éves számát – mondta.

Orosz Anna (Momentum) kérdésére, hogy az ÁSZ ezentúl is politikai célokhoz fogja-e időzíteni a jelentéseit, az elnökjelölt elmondta, hogy a hivatal egy előre elfogadott vizsgálati rend szerint végzi tevékenységét. 

– A vezetése alatt az ÁSZ kizárólag annak érdekében fog vizsgálatot indítani, hogy a szabályos, eredményes és hatékony pénzköltést garantálja – mondta.

Szintén a képviselő kérdésére reagálva arra is kitért, hogy a civil szervezetek vizsgálatát az ÁSZ-nak törvény írja elő. Ígértet tett arra, hogy át fogja tekinteni ezeknek a társaságoknak az ellenőrzési rendjét, illetve velük is a partnerségre fog törekedni.

Windisch László jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, ahol elmondása szerint a népszámlálás kommunikációjának előkészítése tartozott hozzá. Korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a monetáris tanács tagja volt 2013–2019 között. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban, még korábban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál dolgozott. Jogászdiplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

A képviselők 12 igen és három nem szavazattal alkalmasnak találták a jelöltet az ÁSZ elnöki pozíciójára; személyének 12 évre történő kinevezéséről hétfő délután szavaznak a Parlamentben.

 

Borítókép: Windisch László, akit a kormány az Állami Számvevőszék elnöki tisztségére jelölt (Fotó: Boros Bence)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.