Lengyelország különadót vetne ki a bankok extraprofitjára

Ha a bankok nem hajlandók szilárd szintre emelni a betéti kamatokat, akkor jön a különadó – mondta Jaroslaw Kaczynski.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 04. 14:58
KACZYNSKI, Jaroslaw
Marki, 2022. június 4. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond pártja kongresszusán a Varsó közelében fekvõ Markiban 2022. június 4-én. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandók szilárd szintre emelni a betéti kamatokat – mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a hétvégén a választókkal tartott találkozón.

– Nem szeretném eldönteni a bankárok helyett hogy mennyi legyen a betéti kamat, de annak szilárd kamatnak kell lennie, nem olyan magasnak, mint az infláció, de elégnek ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, hogy van értelme bankba vinni a pénzüket, mert ott sokkal kevesebbet veszít az értékéből – mondta Kaczynski a távirati iroda ismertetése szerint. Hozzátette: „Ha nem, akkor meg kell adóztatnunk ezeket a nyereségeket”.

– A betétek és megtakarítási számlák kamatai gyakran csak 0,1-0,3 százalékosak – mutatott rá a politikus.

Artur Sobon pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy napirenden van egy ilyen lehetőség megvitatása. – Ez nem tabutéma számunkra – mondta a közszolgálati rádió egyik adásában. 

Ha a különadóról beszélünk, akkor nem zárom ki az ilyen megoldást. [...] abban az esetben, amikor egyes gazdasági társaságok visszaélnek pozíciójukkal, hogy extraprofitra tegyenek szert ügyfeleik kárára.

 

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.