időjárás 33°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Lengyelország különadót vetne ki a bankok extraprofitjára

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 14:58 2022.07.04. 15:21
Lengyelország különadót vetne ki a bankok extraprofitjára

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandók szilárd szintre emelni a betéti kamatokat – mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a hétvégén a választókkal tartott találkozón.

– Nem szeretném eldönteni a bankárok helyett hogy mennyi legyen a betéti kamat, de annak szilárd kamatnak kell lennie, nem olyan magasnak, mint az infláció, de elégnek ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, hogy van értelme bankba vinni a pénzüket, mert ott sokkal kevesebbet veszít az értékéből – mondta Kaczynski a távirati iroda ismertetése szerint. Hozzátette: „Ha nem, akkor meg kell adóztatnunk ezeket a nyereségeket”.

– A betétek és megtakarítási számlák kamatai gyakran csak 0,1-0,3 százalékosak – mutatott rá a politikus.

Artur Sobon pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy napirenden van egy ilyen lehetőség megvitatása. – Ez nem tabutéma számunkra – mondta a közszolgálati rádió egyik adásában. 

Ha a különadóról beszélünk, akkor nem zárom ki az ilyen megoldást. [...] abban az esetben, amikor egyes gazdasági társaságok visszaélnek pozíciójukkal, hogy extraprofitra tegyenek szert ügyfeleik kárára.

 

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.