Lefejezné a baloldal az Európai Unió gazdaságát

Tönkretenné Európa gazdaságát a saját zöldideológiai céljainak elérése érdekében a baloldal. Ha az Európai Parlament szerdán megszavazza a taxonómiai rendelet kiegészítő javaslatával szemben a baloldal kifogását, akkor nem kaphat zöldminősítését a földgáz és az atomenergia. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője lapunknak kiemelte: a rezsicsökkentés és a megfizethető energiaellátás forog kockán, miközben a baloldali energiapolitika abszurditását jelzi, hogy a tagállamok a legszennyezőbb szénerőművek újraindítására kényszerülnek.

Nagy Kristóf
2022. 07. 05. 5:45
null
Zsana, 2014. november 3. Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) az Európai Bizottság által előterjesztett fenntartható beruházásokat tartalmazó úgynevezett taxonómiai rendeletéről. Az uniós taxonómia célja arra ösztönözni a gazdasági szerepelőket, hogy a befektetéseikkel hozzájáruljanak az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljaihoz. 

Az Európai Bizottság a tudományos szakvéleményekre alapozva – a jelenlegi technológiai lehetőségeket figyelembe véve – fontos szerepet szán a klímasemlegességhez vezető átmenetben a földgáznak és az atomenergiának. A parlament elé kerülő baloldali állásfoglalási indítvány szerint a földgázzal és az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek azonban nincsenek összhangban az uniós klímapolitikai célokkal.

– Az európai baloldalnak továbbra is csak a saját ideológiai céljai fontosak, és mindent megtesznek azért, hogy megfosszák a földgázt és az atomenergiát a tiszta energia minősítéstől. 

Ezt a baloldali célt minden erőnkkel meg kell akadályoznunk, mivel az elhibázott zöldideológia végleg kivéreztetné az Európai Unió gazdaságát, aminek az árát végül a lakosságnak kellene megfizetnie 

– hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Kiemelte: a baloldal ideológiai háborújának következményei beláthatatlanok lennének, és további brutális energiaár-emelkedéshez vezetnének. Európa energiabiztonságának fenntartása lehetetlen a földgáz és a nukleáris energia nélkül, mivel a megújuló energiaforrások jelenleg nem képesek kielégíteni a lakosság és a vállalkozások egyre növekvő energiaigényét – részletezte Tóth Edina.

Abszurd, hogy miközben a földgázt és az atomenergiát elutasítja a baloldal, az Oroszországból érkező csökkentett gázmennyiség miatt számos tagállam a legnagyobb szennyezéssel járó szénerőművek újraindítása és a meglévők teljesítményének növelése mellett döntött. Mindez jól mutatja, hol tart jelenleg az európai baloldal katasztrofális energiapolitikája

 – mutatott rá a kormánypárti EP-képviselő. Tóth Edina kiemelte, az a legfontosabb, hogy az EP szerdai ülésén a képviselők többsége megerősítse az Európai Bizottság javaslatát, amellyel szemben néhány héttel ezelőtt kifogást terjesztettek elő az EP baloldali frakciói az érintett szakbizottságokban. 

A szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták mellett az Európai Néppárt több tagja is támogatta ezt a javaslatot, erről szavaz az Európai Parlament. 

Tóth Edina: Abszurd, hogy miközben a földgázt és az atomenergiát elutasítja a baloldal, számos tagállam éppen újraindítja a legnagyobb szennyezéssel járó szénerőműveket Fotó: Európai Parlament

Ha a magyar baloldali képviselők által is támogatott kifogás megszerzi az abszolút többséget, vagyis a 705 képviselő közül 353-an a baloldal mellé állnak, akkor a bizottság javaslata lekerül a napirendről. A magyar képviselő úgy látja, szoros lesz az eredmény, akár egy-két szavazat is sorsdöntő lehet.

Kérdésünkre Tóth Edina emlékeztetett: 

a baloldali európai parlamenti képviselőknek – például a magyar baloldali politikusoknak – jellemzően nem kell a lakosság elégedetlenségével számolniuk, mivel a tagállamokban ellenzékben vannak. Így a felelősségvállalás helyett az ideológiai célok több teret nyernek. 

A tagállamok kormányfőit tömörítő tanácsban már más a helyzet, ott is támogatott a taxonómiai rendelet bővítése. Az uniós eljárásrend ugyanakkor kimondja, hogy a parlamentnek és a tanácsnak egyaránt támogatnia kellene a tervezetet – tette hozzá a kormánypárti parlamenti képviselő.

A taxonómiarendelet nem érinti a tagországok energiamixét, ugyanakkor a szennyezőnek minősített energiahordozókhoz kapcsolódó beruházások nem kaphatnak támogatást.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.