Moratórium: fontos határidő közeleg

Vasárnap éjfélig maradt még idejük azoknak a hiteladósoknak, akik továbbra is bent kívánnak maradni a törlesztési moratóriumban. Aki ezt a határidőt bármilyen okból lekési, automatikusan kikerül a 2022. december 31-ig meghosszabbított haladék rendszeréből.

Magyar Nemzet
2022. 07. 29. 16:14
bank hitel Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány júniusban hosszabbította meg a kamatstopot és a hitelek törlesztési moratóriumát 2022. december 31-ig. A változó kamatozású jelzáloghiteleseknek nem kell tenni semmit azért, hogy a kölcsönükhöz kapcsoldó kedvezménnyel továbbra is éljenek. Esetükben tehát ez valójában csak egy dátummódosítás volt. A törlesztési moratóriumnál azonban más a helyzet. A kormány ugyanis a június végi határidőt automatikusan csak július 31-ig tolta ki úgy, hogy annak igénybevételéhez semmit sem kellett tenni azoknak az adósoknak, akik június 17-én a moratóriumban voltak. 
 

Augusztus 1-jétől azonban csak azok maradhatnak a kedvezményes rendeszerben december 31-ig, akik erről július 31-ig nyilatkoznak a hitelezőjüknél. 

A határidő jogvesztő, tehát aki ezt nem teszi meg, automatikusan elesik a lehetőségtől, később nem pótolhatja a nyilatkozatot, és augusztustól már újra fizetnie kell a törlesztőrészleteit – figyelmeztet a Bank360.hu.

Az érintetteknek így tehát mindössze vasárnap éjfélig maradt idejük arra, hogy nyilatkozzanak a hitelezőjüknek. Ezt személyesen vagy online is megtehetik. Aki személyesen akar intézkedni és nyiltakozni, az már ezt csak akkor teheti meg, ha ma, azaz pénteken vagy holnap szombaton, még nyitva van a bankfiókja. Ám, ha valaki ezt az interneten keresztül akarja megtenni, akkor még vasárnap is módja van rá a bankja honlapján, internetes vagy mobilbankján keresztül. Utóbbiaknál természetesen csak akkor, ha regisztráltak és jogosultak ezek használatára. 

Ha valaki az interneten keresztül akar nyilatkozni, akkor mindenképpen érdemes előzetesen megnézni, hogy a bankjánál ez konkrétan hogyan lehetséges. Ebben ugyanis eltérő a hitelintézetek gyakorlata. Van, ahol ez a honlapon is megtehető, máshol viszont csak az internet- vagy mobilbankon keresztül.  

A moratórium augusztus 1-jétől december 31-ig való meghosszabbítását csak az kérheti, aki a rendelet hatályba lépésének napján, azaz június 17-én még a kedvezményes rendszerben volt. Újonnan tehát már nem lehet bekerülni a törlesztési moratóriumba, akkor sem, ha valaki egyébként a korábbi feltételek szerint jogosult lenne rá. Kilépni viszont bárki bármikor kiléphet, és folytathatja a személyi kölcsöne, lakáshitele, folyószámla- vagy hitelkártyakölcsöne törlesztését.

A kilépésről vagy bennmaradásról annak tudatában érdemes döntenie az ügyfeleknek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint az év végéig a törlesztési moratóriumban maradó tipikus lakáshitelesek további közel háromszázezer forint, a személyi hitelesek pedig közel kétszázezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthatnak. Ettől ugyan a moratórium után sem növekedhet a törlesztőrészletük, de ezt a többletköltséget meghosszabbított futamidőben kell kifizetniük. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.