További hétszázmillió köbméter földgáz beszerzéséről tárgyalunk

További hétszázmillió köbméternyi földgáz beszerzéséről tárgyal a kormány, Szijjártó Péter külügyminiszter az eredményekről a jövő hét második felére ígért tájékoztatást. Magyarország jelenleg déli irányból kapja a földgázmennyiség felét, nyugati irányból csak a szerződött mennyiség harmadát tudjuk megkapni. Ezért a kormány a tárgyalásokon is a déli útvonalat szeretné előnyben részesíteni.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 16:57
null
20220318 Kardoskút Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. képen: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat az ország energiabiztonságának erősítése érdekében tárgyalásokat folytat, hogy a hosszú távú szerződésekben szereplő mennyiségeken felül

hétszázmillió köbméternyi földgázt szerezzen be

– jelentette be Szijjártó Péter pénteken Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint az erről szóló tárgyalások keleti és nyugati irányban is folynak – ezek eredményéről reményei szerint a jövő hét második felében tud bővebb tájékoztatást nyújtani. Szijjártó a Gebran Bassillal, a libanoni keresztény Szabad Hazafias Mozgalom párt elnökével közösen tartott tájékoztatón az MTI tudósítása szerint arról is beszélt, hogy békeidőben a globális energiapiac a kínálat és a kereslet mentén működik: lehet gázt venni a szabadpiacon és hosszú távú szerződések alapján is. Felidézte, hogy

tavaly és tavalyelőtt a piaci szereplők megpróbálták őt lebeszélni a hosszú távú szerződésről, mert úgy ítélték meg, hogy anélkül is biztosítható a gázellátás. Ám mindig kitartott amellett, hogy az ország energiabiztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdés, ezért a Gazprommal és a Shell-lel is kötöttek hosszú távú gázvásárlási szerződést.

– Ha ezt nem kötöttük volna meg, akkor most az ország hatalmas nagy bajban lenne, mert háborús időszakban az európai földgázpiac spotpiaci része kiszáradt – jelezte, hozzátéve, hogy

a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően az ország energiaellátása biztos lábakon áll.

Ugyanakkor szerinte a háború miatt nyugat-európai ellátási zavarokra és korlátozásokra kell felkészülni, vagyis a lehető legnagyobb mennyiségű földgázt kell betárolnunk. Ezért döntöttek úgy, hogy a hosszú távú szerződéseken rögzített mennyiségen felül vesz földgázt az ország.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: azt tapasztalták, hogy a Gazprom eddig megbízhatóan szállított, és látszik, hogy a déli útvonal a legkiszámíthatóbb. – Amikor a Török Áramlathoz kapcsolódó magyar infrastruktúrát megépítették, mindenki ennek ellenkezőjére próbálta rászorítani Magyarországot – emlékeztetett a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy ha ez nem épült volna meg, óriási bajban lennénk. Mint mondta,

a pénteken Magyarországra érkező 32,6 millió köbméter földgáz fele, 16,3 millió köbméter a déli útvonalon jött be. Vagyis az orosz gáz legnagyobb része délről érkezik, miközben nyugati irányból csak az egyharmadát tudjuk megkapni a szerződött mennyiségnek.

A további gáz szállításáról szóló tárgyalások során arról is egyeztetnek, hogy a nyugatra nominált mennyiségeket inkább délről kaphassa meg az ország.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború miatt globális kihívásokkal néz szembe a világ. A háború és az arra válaszként adott szankciók pedig tartós inflációs környezetet hoztak létre Európában, és háborús infláció közepette kell működnie az európai gazdaságoknak. A háborúnak vannak hatásai a kontinensen kívül is, amelyek nyomán egyre valószínűbbé válik egy minden eddiginél súlyosabb migrációs válság kialakulása. Ugyanis az alapvető élelmiszerek és a gabona exportjának csökkenése súlyos ellátási zavarokat fog okozni a világ egyébként is instabil területein.

A miniszter szerint az Európát fenyegető tragikus következmények a béke mielőbbi megteremtésével előzhetők meg. Ezért itt lenne az ideje, hogy a nemzetközi életben azok, akiknek hatalmuk és szavuk van, minden hatalmukat a béke érdekében vessék latba. Felidézte, hogy

Libanonban másfél millió szíriai menekült él, miközben Libanon a búzaellátásának nyolcvan százalékát, étolajellátásának kilencven százalékát ukrán és orosz forrásból fedezte. Ezért az ország egy lőporos hordó, ahonnan hatalmas migrációs hullám indulhat meg Európa felé, ha nem sikerül békét teremteni.

Gebran Bassil arról beszélt, hogy Magyarország és a magyar kormány az országát sújtó nehéz körülmények közepette mindig Libanon mellett állt. Ezt annál is inkább értékelik, mert a nemzetközi politikából a hitelesség és a lojalitás hiányzik a leginkább.

A Hungary Helps program ékes bizonyítéka a segítségnyújtásnak, és a pártom erősíteni kívánja a kapcsolatot a Fidesszel

– tette hozzá.

Borítókép: Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzátartozó hidrogéngáz-előkészítő technológiát létesít a kardoskúti föld alatti gáztárolónál (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.