A rezsivédelmi szolgáltatás állami közfeladat lesz

A Magyar Közlönyben közzétett új kormányrendelet annak a kereteit tisztázza és garantálja, miként fogják működtetni a nemrég bejelentett új rezsiszabályokat – ismertette a VG.hu

Magyar Nemzet
Forrás: VG.hu2022. 08. 06. 11:17
null
Debrecen, 2012. október 1. Háztartási fogyasztásmérõ gázóra. A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatósága 11 megyében látja el energiával a fogyasztókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányrendelet jelöli ki a megváltozott rezsiszabályok működtetésének kereteit. A háztartásokat illető rezsicsökkentés fennmarad, sőt közfeladat lesz, de augusztus 1-jétől már csak az átlagos gáz- és áramfogyasztásra jár, miután a háború és nemzetközi szankciók szabdalta Európában elszabadultak az energiaárak és az Európai Unió takarékossági rendszabályokat hozott – írta a VG.hu.

Az állami költségvetés továbbra is hatalmas terheket vállal a háztartások védelmében, és ezek megállapításának és kifizetésének meg kellett szabni a kereteit.

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent jogszabály szerint a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat. Erre a célra a kormány 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében szolgáltatót jelöl ki, az áram esetében pedig egy konzorciumot, amelynek a tagjai az ország területét együttesen lefedik.

Ennek az időszaknak a lejártától, 2024. január 1-jétől a villamos energia vagy földgáz egyetemes szolgáltatás nyújtására engedéllyel rendelkező valamennyi engedélyes figyelembevételével, az egyenlő bánásmód és a legkisebb költség elvének alkalmazása mellett két év időtartamra villamosenergia- és földgázszolgáltatót jelöl ki a kormány.

A szolgáltatókkal erre a feladatra augusztus 11-ig meg is kötik a szerződéseket a rezsivédelmi szolgáltatási kötelezettség részletes tartalmáról, területi és időbeli hatályáról, és az érte járó ellentételezés megállapításának, illetve kifizetésének részletes szabályairól. Az ellentételezés áfamentes lesz.

Az idei rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezéséről kérelmet kell benyújtaniuk a szolgáltatóknak, már augusztus 12-ig, a jövő évet illetően pedig november 15-ig. A kifizetendő összegeket szeptember 15-ig, illetve december 20-ig állapítják meg és elkülönített költségvetési forrásból fizetik ki egy, vagy több részletben, idén legfeljebb 30 százalékát legkésőbb 2022. szeptember 15-éig, fennmaradó részét legkésőbb 2022. december 15-éig.

Ha a tárgyévi ellentételezés kalkulációjához képest jelentős változás történik az egyetemes szolgáltatást igénybe vevők várható ellátásában vagy fogyasztásában, vagy a szolgáltatás ellátásához szükséges ráfordításokban, akkor kérelemkiegészítést lehet benyújtani. 

Az idei kifizetésekről 2023. május 15-éig elszámolást nyújtanak be a szolgáltatók, és ha ez eltér a tényadatok alapján meghatározott indokolt összegtől, az energiapolitikáért felelős miniszter 2023. július 15-ig állapítja meg a többlet vagy hiány mértékét. A 2023-as ellentételezés összegét ennek a különbségnek a figyelembevételével állapítják meg.

Ez a rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti – zárul a jogszabály.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.