időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Kártérítést kér a francia államtól az EDF

V4NA
2022.08.11. 09:51 2022.08.11. 10:03
Kártérítést kér a francia államtól az EDF

Keresetet nyújtott be a francia államtanácsnál a legnagyobb francia energiatermelő vállalat, az EDF a kormány villamos energiára vonatkozó intézkedései miatt. A Le Figaro értesülései szerint 

 

az óriásvállalat 8,34 milliárd eurós kártérítést kér a francia államtól azért, mert az energiaárak további növekedésének megállítása érdekében arra kényszerült, hogy az atomerőművekben megtermelt energia egy részét nyomott áron adja el versenytársainak.

 

A francia állam továbbá arra is kötelezte a céget, hogy az eddigi 100 TWh-ról 120-ra növelje a versenytársainak csökkentett áron értékesített villamos energia éves kvótáját, mindezt az úgynevezett ARENH-mechanizmus részeként, amely a nukleáris villamos energiához való szabályozott hozzáférést jelenti.

A villamos energiára vonatkozó tarifapajzs célja, hogy visszaszorítsa a nagykereskedelmi árak növekedésének a francia háztartások villanyszámlájára gyakorolt ​​hatását. Az intézkedés nélkül ugyanis az adóval együtt 35 százalékkal nőtt volna a villamos energia ára, ám így februártól mindössze négyszázalékos lett a drágulás az adókkal együtt. Az EDF idén májusban fellebbezést nyújtott be, amelyben az intézkedés visszavonására kérte az államot. A francia államnak augusztus 11-ig volt ideje a válaszadásra, ám az EDF nem várta meg a határidőt, pár nappal annak letelte előtt a közigazgatási bírósághoz fordult.

 

A Le Figaro hangsúlyozza, hogy a vállalat nem az intézkedés megsemmisítését kéri, mert az energiaár befagyasztásának megszüntetése esetén visszamenőlegesen is nagyon megugrott volna a háztartások és a vállalkozások számlája. 

 

Az EDF ezért kompenzációs kérelmet nyújtott be, vagyis a kormányhatározatból eredő költségeinek megtérítését kéri, mivel az intézkedés miatt a piaci ár ötödéért kellett a konkurenciának értékesíteni az atomerőművekben megtermelt áramot.

A Le Figaro francia lap ugyanakkor kiemeli, hogy precedensértésűnek számít az, hogy egy olyan vállalat támadja jogi úton a francia államot, amely az állam felügyelete alá tartozik, az EDF ugyanis 84 százalékban állami tulajdonban van, és a francia állam július elején tett bejelentése alapján az a terv, hogy hamarosan államosítanák a teljes vállalatot. A cég tehát a saját tulajdonosától kér több milliárd eurót.

Borítókép: az EDF nyomott áron kényszerült eladni az atomerőművekben megtermelt energia egy részét (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.