Csütörtöktől jegyezhetők az új állampapírok

A legújabb állampapír-sorozatok 11,32 százalék és 11,75 százalék induló éves kamattal vásárolhatók meg.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 14:45
null
Budapest 2020.07.28 Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöktől elérhetők az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapírok – jelentette be Varga Mihály a Facebook-oldalán. A pénzügyminiszter posztja részletezi: az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bővítette lakossági állampapír-portfólióját, így szeptember 29-től a lakosság már megvásárolhatja az újra forgalomba hozott Bónusz Magyar Állampapírt, amelynek induló kamata évi 11,32 százalék, valamint a megújított Prémium Magyar Állampapír-sorozatokat is, amelyek induló kamata 11,75 százalék.

Fotó: Kurucz Árpád

Az infláció és a kamatlábak emelkedése ellenére a Magyar Állampapírok továbbra is biztonságos, kamatadómentes, magas kamatozású és az infláció ellen hosszú távon védelmet nyújtó befektetési lehetőségek – olvasható az ÁKK honlapján. 

 

Az új BMÁP-sorozat hároméves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír. Kamatmértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. A forgalmazókkal történt egyeztetést követően a korábbi előzetes bejelentéshez képest az ÁKK változtatott a kamatbázis meghatározása során alkalmazott vetítési alapon. A korábban közöltekkel ellentétben nem a 12 hónapos diszkontkincstárjegyhez, hanem a három hónapos diszkontkincstárjegyhez köti a kamatbázist. Ez alapján a hároméves BMÁP kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Ehhez adódik a kamatprémium, melynek mértéke egy százalék. A kamatfizetés gyakorisága igazodik a kamatbázishoz, az időarányos kamat kifizetése háromhavonta történik, így az első kamatfizetésre még ebben az évben sor kerül, ami vonzóbbá teheti a lakosság körében a hároméves Bónusz Magyar Állampapírt. 

Megújul az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír is. Az új sorozatok alapcímlete 1000 forintról egy forintra változik. 

A két új sorozat kamatozása „hibrid” kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75 százalék kamatot fizet, majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá, amelynek kamatmeghatározása megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot. Az első kamatfizetés a 2027-ben lejáró sorozat esetében 2023. januárban, a 2029-ben lejáró sorozat esetében pedig 2023. február végén lesz. Így a befektetők a magas időarányos kamathoz hamar hozzá tudnak jutni. A második kamatperiódusra a kamatbázis a 2022. évi éves átlagos fogyasztói árindex lesz, a kamatprémium mértéke pedig a 2027-ben lejáró PMÁP után +0,75 százalék, a 2029-ben lejáró PMÁP után +1,50 százalék. Mindkét állampapír után fizetett kamat kamatjövedelemadó-mentes. 

A futamidő alatt mind a BMÁP, mind a PMÁP bármikor eladható. 2023. január 1-jétől kizárólag a Bónusz Magyar Állampapírnál és a Prémium Magyar Állampapíroknál az ÁKK értékesítési korlátot vezet be. 

Egy forgalmazó egy típusú állampapír-sorozatból maximum 250 millió forint együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy befektető számára. 

Mindkét állampapírt magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy személyesen az állampapírforgalmazó-helyeken.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.