Fojtogatja a franciákat a drágulás

A francia kormány új intézkedéseket kíván bevezetni az egyre növekvő inflációval szemben. Élisabeth Borne miniszterelnök jelezte: bonyolult a gazdasági és a nemzetközi kontextus, az infláció az egész országot érinti, a helyzetet pedig tovább tetézi az ukrajnai háború. Kétségessé vált, hogy az országban lesz-e elegendő gáz és áram a téli időszakban – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 09. 03. 7:18
null
FRANCE-EDUCATION-SCHOOL Fotó: EMMANUEL DUNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban elszabadult az infláció, ezért a kormány kénytelen válaszlépéseket tenni a lakosság vásárlóerejének javítására. Élisabeth Borne miniszterelnök új törvényjavaslatokat és intézkedéseket ígért az infláció megfékezésére. Elmondása alapján a kormány hamarosan előterjeszti azt a hatvan pontból álló intézkedéscsomagot, amely négy fő téma – az ökológiai átmenet, a teljes foglalkoztatás, a szuverenitás és az esélyegyenlőség – köré csoportosul. Kiemelte, hogy sem az államadósságot, sem az adót nem kívánják emelni, ugyanakkor nem zárt ki egy esetleges gázhiányt, melyre szerinte valós esély van.

A kormányfő által említett intézkedések szeptemberben veszik kezdetüket. Első lépésként a munkanélküliségi biztosítással, a megújuló energiaforrások fejlesztésével és a belügyminisztérium államháztartási tervével kíván foglalkozni a francia kormány, derül ki a Le Parisien nevű lap cikkéből.

A kormány 18 centről harmincra emeli a literenkénti üzemanyag-kedvezményt, amely októberig lesz érvényben, azt követően az év végéig literenként tíz eurócent lesz az árengedmény.

Szintén megemelik az alkalmazottaknak adható étkezési utalványok értékének felső határát. A France Info úgy tudja, hogy 19-ről 25 euróra nő az utalványok értékbe, ebben az összegben vásárolhatnak a munkavállalók élelmiszert vagy költhetnek az éttermekben; a megemelt összeg a jövő év végéig lesz érvényben. A szeptemberi iskolakezdést pedig támogatással és rendkívüli iskolakezdési pótlékkal igyekszik megkönnyíteni a családoknak a francia kormány.

A fent említett intézkedéseken kívül továbbra is érvényben van az energiaárak maximalizálása, amiről már korábban úgy nyilatkozott a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is, hogy nem tartható fent a végtelenségig.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter ugyanakkor a Les Échos nevű gazdasági lapnak adott interjújában azt mondta, hogy az ársapka nélkül az energiaárak a duplájára fognak emelkedni 2023-ban, ami háztartásonként havonta átlagosan 120 eurós többletkiadást jelent. A kormány által meghatározott négyszázalékos tarifaemelkedés az év végéig marad érvényben, 2023-ban pedig fokozatos emelésre kell majd számítani. A kormány célja ugyanis az energiaárak robbaná­sszerű emelkedésének elkerülése, mindazonáltal a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy jövőre többet kell fizetni a gázért és a villanyért.

Az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus, Marine Le Pen is reagált a kormány által bejelentett intézkedésekre, levélben arra kérte a miniszterelnököt, hívjon össze rendkívüli parlamenti ülést annak érdekében, hogy a képviselők megvitathassák a bevezetni kívánt intézkedéseket, és szavazhassanak róluk. Az ellenzéki politikus a Twitteren közzétett levelében kiemeli, hogy a jelenlegi súlyos válság okai az Európai Bizottság által meghozott abszurd döntések, amelyeken semmit nem javított a francia kormány által folytatott energiapolitika.

Borítókép: A párizsi kormány iskolakezdési pótlékkal kíván segíteni a családoknak (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.