Energiakatasztrófa előtt áll Franciaország?

Elfogy majd a gáz és az áram, a rezsiárak pedig robbanásszerűen az egekbe szöknek – mondta Fabien Bouglé, az egyik legismertebb francia energia-szakértő a Le Figarónak. Bírálta Emmanuel Macron hibás energiapolitikáját és gyengeségét, hogy a szélsőbaloldali zöldeknek engedelmeskedve atomerőművet zárt be, és így energiakatasztrófa vár Franciaországra – olvasható a Híradó.hu-n.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 25. 7:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egészen biztosra vehető, hogy a németországi villamosenergia-ár emelkedése tükröződni fog a franciaországi villamosenergia-árakban is. Ráadásul az energia szempontjából az ukrajnai háború csak súlyosbította Európa, de különösen Franciaország kritikus helyzetét” – mondta Fabien Bouglé energiapolitikai szakértő a Le Figaróban megjelent interjúban.

Az energiaválság kezelése érdekében Emmanuel Macron a francia nemzeti ünnepen, július 14-én jelentette be energiafogyasztás-megszorítási tervét, amelynek az a célja, hogy az elkövetkező hónapokban és években a franciák kevesebb gázt és áramot fogyasszanak. Gyertyafényben kell majd töltenünk a karácsonyt?

– indítja az interjút a Le Figaro.

„Nagyon nehéz télre kell számítanunk. Igen, elfogy majd a gáz és az áram, ráadásul a rezsiszámlánk is robbanásszerűen meg fog nőni. Az elmúlt tíz évben sok rossz döntést hoztunk” – mondta az energiapolitikus, majd példaként említette az egyik legnagyobb francia vállalat, az Alstom és az Arabelle atomerőmű-turbinák kedvezőtlen áron történő eladását. Bírálta az időszakosan megújuló energiaforrások, például a szélturbinák megnövekedett telepítését, a fessenheimi atomerőmű bezárását, az atomenergia imázsának politikai szétrombolását, a francia energiapolitika hosszú távú jövőképének elvesztését. Macron elnök ugyanis még nem is olyan régen, eleget téve a kormányzását támogató francia zöld párt, a szélsőbaloldali EELV követelésének, az atomenergia kivezetéséről döntött, és bejelentette, hogy a terv részeként Franciaország 2035-re a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkenti az atomerőművek részesedését az ország energiaellátásából. Majd amikor már látható volt, hogy az energiaárak az egekbe szöknek és válság lesz, akkor megváltoztatta véleményét, és újra az atomenergia mellé állt – írja a Híradó.hu.

Az ökológiai minisztérium nemrégiben közzétett adatai szerint 2021-ben a Franciaországban előállított primer-energia 75 százalékát az atomenergia adta, míg a szélturbinák által termelt energia mindössze 2,4 százalékát

– folytatja Bouglé, majd hozzáteszi, hogy „a kormány politikája energiahiányba sodorta Franciaországot, pedig a legjobb szén-dioxid-semleges energiamodellünk volt. Hatalmas összegeket fordítottunk a megújuló energiákra, ugyanakkor elhanyagoltuk atomerőműveink karbantartását és fejlesztését. Korróziós problémák miatt több atomerőművet is le kellett állítani, emiatt idén rengeteg energiát kell majd importálnunk annak ellenére, hogy Franciaország még 2021-ben is villamosenergia-exportőr volt. Vezetőinknek nem volt hosszú távú jövőképe, nem látták előre ezt az energiaválságot, amely már jóval az ukrajnai háború előtt elkezdődött, és olyan katasztrofális helyzetbe vezetett, amelynek következtében 40 év óta először kell fontolóra vennünk, hogy nem jut mindenre és mindenkinek áram. Ez a gáz- és villamosenergia-sokk, amelyet most átélünk, nemcsak az ukrajnai háború miatt van, hanem az időszakosan megújuló energiaforrások korlátlan európai elterjedésében is gyökerezik.”

Bouglé szerint a háború természetesen tovább súlyosbította az amúgy is kritikus helyzetet. A franciaországi nagyfeszültségű, közcélú villamosenergia-átviteli hálózatért felelős RTE már jóval az ukrajnai háború és a több atomreaktorban tapasztalt korróziós problémák felfedezése előtt is úgy becsülte, hogy legalább 2024-ig minden télen jelentős lesz a villamosenergia-hiány kockázata.

„Franciaország tökéletesen megbirkózik a villamos energia iránti kereslettel az alacsony fogyasztású hónapokban, például nyáron”, mondta Bouglé, „de télen, a szélsőségesen hideg időszakokban a kereslet robbanásszerűen megnő, és villamosenergia-hiánnyal kell szembenéznünk. A hideg időszakokban a szélturbinák kevés áramot termelnek, ezért van szükség arra, hogy szomszédainktól importáljunk áramot vagy újraindítsuk a szén- és gáztüzelésű erőműveket” – tette hozzá.

A teljes, eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Fabien Bouglé (Fotó: YouTube/Sud Radio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.