Gazprom: Robbanásveszélyes üzemeltetni a meghibásodott turbinát

Az orosz gázvállalat rámutatott, hogy korábban más turbináknál is észleltek hasonló szivárgást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 05. 20:45
Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómû nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz- vagy robbanásveszélyes lenne az Északi Áramlat gázvezeték Portovaja kompresszorállomásán lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül – közölte a Gazprom orosz állami gázvállalat hétfőn este.

A vállalat pénteken jelentette be, hogy az eredeti tervek szerint háromnapos karbantartásra leállított Északi Áramlat 1 nem tudta folytatni működését, mert az egyetlen üzemben lévő Trent 60-as egységénél olajszivárgás lépett fel.

A gázvezetéket a tervezett karbantartás után szombaton kellett volna ismét üzembe helyezni, azonban a gázszállítás hétfőn sem indult újra.

A német Siemens Energy szóvivője úgy reagált, hogy a cége a Gazprom megállapítását nem tekinti technikai indoknak a vezeték leállítására.

A gázturbinaegység további üzemeltetése a feltárt hibák megszüntetése nélkül tűz- vagy robbanásveszélyt jelent, azaz az egész üzem ipari biztonságát érinti – közölte Telegram-csatornáján a Gazprom.

Az orosz gázvállalat rámutatott, hogy korábban más turbináknál is észleltek hasonló szivárgást, ami rendszerszintű hibára vall.

Borítókép: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.