Olaszországban korlátozzák a fűtést

Hat kategóriába sorolták Olaszország régióit annak megfelelően, hogy milyen éghajlatú az adott terület. Ez alapján szabják meg, hogy hol mikor és mennyi ideig lehet fűteni. Ezzel a technikával a kormány több milliárd köbméter gázt akar megspórolni. Aki megszegi ezeket a szabályokat 516 és 2518 euró közötti büntetésre számíthat – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 09. 13. 18:00
Woman sits in front of a radiator
Woman sits in front of a radiator Fotó: UTE GRABOWSKY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországban az energiaválság már olyan szintre jutott, hogy az olasz kormány megszabja a háztartások fűtési rendjét, és bünteti azokat, akik „túlfűtik” a saját lakásukat. A rendelkezések szerint szabályozni fogják a távfűtés üzemidejét, míg a fűtési időszakot csökkentik. Kevesebb ideig üzemelhetnek a radiátorok, illetve csak alacsonyabb hőfokra lehet felfűteni a helyiségeket – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A Roberto Cingolani vezette Ökológiai Átmeneti Minisztérium nemzeti tervet dolgozott ki a földgázfogyasztás visszafogására, amely egy végrehajtási rendelet részét képezi majd. Olaszország régióit hat különböző fűtési kategóriába (A, B, C, D, E, F) sorolták be attól függően, hogy az adott területen milyen az éghajlat, a fűtés bekapcsolását pedig a tervek szerint egy-két héttel elhalasztják, az éghajlati zónától függően. 

A 2022–2023-as szezonban a fűtési idő hosszát is csökkentik napi egy órával Olaszország valamennyi éghajlati területén, kivéve az F övezetben, ahol egyenlőre nem terveznek ilyen korlátozásokat bevezetni. 

Az F zónában, ami Olaszország legészakibb területeinek felel meg, jelenleg egyébként sem terveznek semmilyen, fűtésre vonatkozó korlátozást. Ellenben az E zónában a radiátorokat október 22-én kapcsolhatják be az ott élők, és a tervek szerint április 7-ig fűthetnek, naponta legfeljebb 13 órán keresztül. 

A D zónában még később, november 8-án kezdődik majd a fűtési szezon, ami április 7-ig tart, a radiátorok maximális üzemideje pedig nem haladhatja meg a napi 11 órát. 

Ezt követi a C zóna, ahol a fűtés november 22-től március 23-ig fog tartani, azonban már csak napi kilenc órán keresztül lehet fűteni a lakásokat. A B zónában pedig decemberre csúsztatják át a fűtési szezon kezdetét, egészen pontosan december 8-tól március 23-ig, de ebben az időszakban is csupán napi hét órán keresztül lehet fűteni. 

A legjobban azonban az A zónában élőket regulázzák meg, ugyanis itt legfeljebb öt órán keresztül lehet fűteni naponta, december 8-tól március 7-ig. Ez a zóna magában foglalja Olaszország legforróbb területeit, például Linosa és Lampedusa szigetét, valamint Szicíliát és Szardíniát. 

A terv azt is előirányozza, hogy a radiátorok a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten működjenek. A lakásokat, az irodákat és az üzleteket egy fokkal alacsonyabb hőmérsékletre fűtik fel, a radiátorok hőmérséklete pedig nem haladhatja meg a 19 fokot. Az ipari és kézműipari műhelyekben és épületekben két fokkal lesz hidegebb a háztartásokénál, maximum 17 fokot engedélyeznek. 

A rendeletek jelen állás szerint nem vonatkoznak az úgynevezett kitett felhasználókra, például a kórházakra és a bentlakásos intézményekre. 

A kormány számításai szerint ezek a változások a háztartások esetében több mint 2,6 milliárd köbméter, az irodák esetében pedig több mint hatvanmillió köbméter gázmegtakarítást eredményeznek. A többi intézkedés összességében várhatóan 5,3 milliárd köbméterrel csökkenti a fogyasztást. 

Azonban retorziók várnak azokra, akik megszegik ezeket a szabályokat, ugyanis aki figyelmen kívül hagyja a most bevezetett korlátozó intézkedéseket, az 516 és 2582 euró közötti pénzbírságot kaphat, aki pedig elmulasztja a fűtési rendszer karbantartását, akár háromezer eurós büntetéssel is sújtható. 


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.