Segítség a kis- és közepes gazdaságoknak

A gazdaságok első hektárjainak emelt szintű támogatásával a kis- és közepes gazdálkodóknak csoportosítanak át 189 millió eurónyi forrást 2023-tól.

Magyar Nemzet
2022. 09. 08. 14:10
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságok első hektárjainak emelt szintű támogatásával a kis- és közepes gazdálkodók számára csoportosítanak át 189 millió eurónyi forrást 2023-tól – jelentette be az agrárminiszter csütörtökön, a 35. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján. Nagy István elmondta: az alaptámogatás hektáronkénti 147 eurós összege mellé 1–10 hektárig átlagosan hektáronként 80 euró, míg 10 és 150 hektár között 40 euró többlettámogatást biztosítanak az érintett gazdálkodóknak.

 

– Magyarország kis- és közepes gazdálkodás iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a kötelező tíz százalék helyett az új támogatási forma keretösszege a teljes évi közvetlen támogatási keretünk 14 százaléka lesz, ez 189 millió eurót jelent évente – tette hozzá a miniszter. 

 

Kiemelte: a többi uniós tagállam terveit ismerve kijelenthető, hogy hazánk a negyedik legnagyobb arányban csoportosít át forrást ezzel a támogatási formával a kis- és közepes gazdálkodók számára.

Elmondta azt is, hogy augusztus közepén az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékát, négymillió hektárt sújtotta aszály. Az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs első intézkedéssorozatában bevezette a hitelmoratóriumot, takarmányszállítási és öntözési támogatási keretet biztosított, valamint lehetővé tette, hogy többször lehessen élni a rendkívüli vízhasználat lehetőségével és felgyorsították az aszálybiztosítások kifizetését – ismertette.

 

A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében a precíziós gazdálkodás elterjedésére több mint 2600 gazdálkodót részesítettek 193 milliárd forintot meghaladó támogatásban és a mai napig hetente több milliárd forint értékben teljesítenek kifizetéseket 

 

– tette hozzá a miniszter.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, hogy az idén 150 kiállítóval húszezer négyzetméteren várja a vásár a látogatókat, 15 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket.

A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 19 iskolából. A diákok vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat. A 35. Bábolnai Gazdanapok rendezője a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, szervezője a Magyar Mezőgazdaság Kft.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.