Alakul a spórolásos stratégia

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2022-es utolsó negyedéves gázpiaci jelentése alapján az európai OECD-országokban a gáz iránti kereslet éves alapon közel tíz százalékkal mérséklődött a 2022. január–augusztus közötti időszakban – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány – OecoGlobus összefoglalójában.

Magyar Nemzet
2022. 10. 21. 15:15
null
rezsi fűtés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, az Európai Unió önkéntes alapon vállalata, hogy a 2022. augusztus 1. és 2023. március 31-e közötti földgázkeresletét 15 százalékkal csökkenti az elmúlt öt év átlagához képest – emlékeztet Flór Nándor László külső szenior elemző. Ugyanakkor Németországban, az EU egyik legnagyobb gázfogyasztója esetében a háztartások és a kisvállalatok – amelyek a teljes gázfogyasztás 40 százalékáért felelősek – idén október első hetében, a fűtési szezon beindulásakor, átlagosan tíz százalékkal több gázt használtak fel, mint a négyéves átlag.

Az idei második negyedévben – az ING Bank elemzése alapján – azonban összességében Németországban is 10-15 százalékkal mérséklődött a gázkereslet mértéke az elmúlt évtized átlagához képest, míg Hollandiában az elmúlt három év átlagához képest közel egyharmadnyi a csökkenés. Az ING Bank rámutat arra, hogy az EU-ban több országban megkezdték a gázfogyasztás mérséklését. Ezzel párhuzamosan, 2022. október elején az EU-s gáztározók átlagosan már elérték a 90 százalékos töltöttségi szintet, amely tíz százalékponttal magasabb, mint az ez évre kitűzött időarányos cél volt. Ugyanakkor az országokra leselkedő kockázat nem tűnt el teljes mértékben. Egy jelentősebb ellátási nehézség, valamint egy erősebb tél bekövetkezése nehéz helyzet elé állíthatja a tagállamokat.

Magyarországon 2022 júliusában jelentette be a kormány, hogy augusztus 1-jétől változik a 2012-ben bevezetett és azóta működő rezsicsökkentés rendszere. Az átlagos fogyasztáson felül bevezettek egy lakossági piaci ár kategóriát. 

A magyarországi villamosenergia-felhasználás 2022 júliusa, a rezsiszabályok változása óta csökkenő pályára állt – mutat rá az elemző. 2022 szeptemberében, a Mavir adatai alapján, 3458 GWh volt a fogyasztás, amely csaknem két százalékkal alacsonyabb, mint 2021 szeptemberében volt. 

Hazánkban a villamosáram-igényt több mint 31 százalékban a paksi atomerőmű biztosította, míg a gáztüzelésű erőművek közel 18 százalékot fedeztek. Mindebből jól látszik, hogy az atomenergia ellenére a földgáz piaci ára jelentős hatást tud kifejteni az áram árának alakulására. Magyarországon az áramfogyasztás 2022 első kilenc hónapjában alatt meghaladta 34 300 GWh-t, ez 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

 A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai alapján a hazai földgázfelhasználás 2022 augusztusában több mint egyötödével mérséklődött 2021 augusztusához képest, az idei első nyolc hónapban pedig átlagosan közel nyolcszázalékos csökkenés következett be.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.