időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

Érkezik a tűzifautánpótlás

Magyar Nemzet
2022.10.11. 13:01 2022.10.11. 13:50
Érkezik a tűzifautánpótlás

Befutott az első, tűzifát szállító szerelvény a fővárosba. A hatalmas érdeklődés miatt az első ütemben mintegy 23 500 köbméter faanyagot csoportosít át a kormány annak érdekében, hogy a szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras tűzifaprogramban minden igényt ki tudjanak elégíteni az erdőgazdaságok.

Megérkezett az első tűzifa szállítmány a fővárosba, a hatalmas érdeklődés miatt a kormány országos átcsoportosítással oldja meg, hogy a szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras tűzifaprogramban keretében minden igénylő hozzá tudjon jutni a téli tüzelőhöz. 

Nagy István, agrárminiszter Facebook-bejegyzéséből kiderült, az első ütemben 23 500 köbméter faanyagot csoportosított át a kormány. A többlettüzelőre elsősorban a főváros térségében, valamint az alföldi régiókban van szükség. 

Ezeken a területeken ugyanis az elmúlt hetekben extrém mennyiségű tűzifaigény érkezett be az erdőgazdaságokhoz. – A hatalmas kereslet miatt országos átcsoportosítást hajtunk végre, hogy minden megrendelést ki tudjunk elégíteni. A Pilisi Parkerdő megnövekedett megrendeléseinek kiszolgálására már be is érkezett az első szállítmány a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvarra – hívta fel a figyelmet a miniszter.

 

A tárcavezető szerint a tűzifa alapanyag kitermelése országszerte folyamatos, az erdőgazdaságok így mindenhol ki tudják szolgálni a lakossági igényeket. –Aki most igényli a fát a tűzifaprogram keretében, az garantáltan hatósági áron kapja meg a téli tüzelőt – emlékezetett rá Nagy István.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az állami erdőgazdaságok a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak, az erőművek számára is biztosítja a távfűtéshez szükséges tűzifát, illetve a rászorulók részére a rőzsegyűjtés lehetőségét is. 

 

– A szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras tűzifaprogram mellett a kormány idén is biztosít ingyenes tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. A szociális tüzelőanyag programban várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget – mutatott rá.

 

A miniszter beszámolója szerint az erdőgazdaságok az igények mintegy 30 százalékát már ki is elégítették, a szociális tűzifaprogramban részt vevő önkormányzatok egy részéhez már megérkezett az igényelt mennyiség. – A fűtési időszakra elegendő, fenntartható erdőgazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog tudni jutni a tűzifához – húzta alá Nagy István. 

 

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, október elejéig csaknem 1,6 millió köbméter energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. 

Az eladott mennyiségben a lakossági megrendelések mellett az energetikai szektor által megvásárolt tüzelőanyag is szerepel. A faanyag kitermelése gőzerővel folyik, pillanatnyilag mintegy 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén. A napi kitermelés az ország adottságaiból kifolyólag eltérő, de erdőgazdaságonként elérheti az 1000 köbmétert is. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.