Tűzifát csak okosan!

A vártnál is nagyobb népszerűségnek örvend az állami tűzifaprogram. Az Agrárminisztérium szerint a maximált árú tüzelő minden vásárló számára elérhető, hiánytól tehát nem kell tartani. A zökkenőmentes vásárlás érdekében azonban nem árt néhány fontos kritériumot szem előtt tartani. Cikkünkben annak jártunk utána, mi kell ahhoz, hogy a piacinál jóval olcsóbb tűzifa mielőbb a kandalló elé kerüljön.

2022. 10. 04. 16:00
tűzifa
2020.12.09 Szociális tüzifa a rácalmási önkormányzat udvarán Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas érdeklődés övezi az állami tűzifaprogramot, a szeptember óta maximált áron rendelhető tüzelőért szó szerint sorban állnak a vásárlók. Bár a hazai erdőgazdaságokban bőven van elég fa, amit tüzelőként hasznosítani lehet, sokan attól félnek, hogy nem jut nekik a piacinál jóval olcsóbb faanyagból. Hiánytól azonban nem kell tartani, ezt korábban Nagy István agrárminiszter is megerősítette. A tárcavezető a napokban jelezte, hogy a megnövekedett igények ellenére minden vásárlót ki tudnak szolgálni az állami erdőgazdaságok. 

– A minisztérium eddigi tapasztalatai szerint a lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kis- és a Nagyalföldön a legnagyobbak, amelyek esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Ennek megoldása érdekében az erdőgazdaságok átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifatermelést helyezték az előtérbe.

Szeptember végétől pedig vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés. Így jut az első ütemben már 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba.

Annak érdekében azonban, hogy a tűzifa vásárlása zökkenőmentes legyen, nem árt néhány dologra odafigyelni. A legfontosabb, hogy a maximált áron kapható tűzifát kizárólag a területileg illetékes erdőgazdaságok igazgatóságain lehet igényelni. Éppen ezért annak, aki a programban részt szeretne venni, elsőként érdemes utánanéznie, hogy területileg mely állami erdészethez tartozik. Ezt a legkönnyebben úgy teheti meg, ha ellátogat a Kormány.hu oldalra, ahol részletes tájékoztatást lehet kapni az egyes erdészeti társaságok működési területéhez tartozó településekről, illetve ezen a honlapon található meg az értékesítési és az átvételi pontok listája is. 

tűzifa
Az állami erdészetekben megvásárolt tűzifa elszállításáról a vevőknek kell gondoskodniuk. Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

Fontos, hogy minden esetben a lakcímkártyán szereplő tartózkodási hely vagy az állandó lakcím alapján kell keresni.

Ha ez megvan, akkor az érintett igazgatósággal kell felvenni a kapcsolatot telefonon vagy email-ben, de akár személyesen is fel lehet keresni az irodát. Az erdőgazdaság igazgatóságán a szükséges adatok egyeztetése után kell kiválasztani a fajtacsoportot, amelyből rendelni kívánunk, majd megadni a mennyiséget. A program keretében három kategóriájú faanyagból lehet választani. 

A keménylombos tűzifa ára erdei köbméterenként harmincezer forint, míg a lágylombos és a fenyőfa 19 ezer forintos maximált áron kapható az erdőgazdaságokban. Az állami tűzifaprogramon belül minden háztartás tíz erdei köbméter tüzelő megvásárlására jogosult.

A megrendelés véglegesítéseként az összeget az igazgatóságok pénztárában előre be kell fizetni, valamint egy nyilatkozatot is mellékelni kell a vásárolni kívánt faanyagról. A nyilatkozatot az erdőgazdaságok honlapjáról is le lehet tölteni, így ha már előre kitöltött nyomtatvánnyal érkezünk, felgyorsíthatjuk az ügyintézést. A program egyik fontos eleme, amire nem árt odafigyelni, hogy az erdőgazdaságok csak a faanyagot biztosítják, a fuvarról minden esetben a vásárlónak kell gondoskodnia. 

Így amikor értesítés érkezik az átvétel helyéről és időpontjáról, oda a megrendelt tűzifa mennyiségének megfelelő járművel kell megérkezni.

Jelen állás szerint az erdészetek hengerelt tűzifát adnak át, annak felaprításáról – a szállításhoz hasonlóan – a vásárlónak kell gondoskodnia. Nagy István tájékoztatása szerint azonban már folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtási intézmények, illetve az erdészeti oktatási intézmények által biztosított munkaerőnek köszönhetően az erdőben kettő–négy méteres hosszban kitermelt tűzifát a telephelyeken fel tudják darabolni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Zsedrovits Enikő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.