Idén is folytatódott a bérek dinamikus emelése a közszférában

A bérrendezésekre fordított 800 milliárd forintnak köszönhetően idén átlagosan mintegy húsz százalékkal emelkedtek a bérek a közszférában – hangzott el az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén.

Magyar Nemzet
Forrás: VG.HU2022. 10. 15. 16:24
null
Székesfehérvár, 2021. április 29. Maszkot viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2010 óta jelentős lépéseket tett a közszolgálatban dolgozók anyagi megbecsültsége érdekében, életpályaprogramokkal és ágazati bérintézkedésekkel járult hozzá az átlagkeresetek korábban példátlan ütemű növeléséhez – állapította meg ülésén az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). 

Az egészségügyben 2019-ben elindított négylépcsős béremelési program nyomán idén januártól 21 százalékkal nőtt az állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben a járó-, fekvőbeteg- vagy alapellátásban dolgozó ápolók bére – írja a Vg.hu.

Az orvosok átlagbére az elmúlt évtizedben két és félszeresére nőtt, a tavaly megkezdett többéves, átfogó bérfejlesztésnek köszönhetően még tovább emelkedik. 

Az idei év elejétől húsz százalékkal többet keresnek a szociális, kulturális és a bölcsődei területen dolgozók.

A rendvédelmi és honvédelmi alkalmazottak négy év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztése 2022-ben érkezett el záróüteméhez. A fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjai idén februárban hathavi fegyverpénzt kaptak. 

A kormány döntése alapján szeptemberben megvalósult az újabb béremelésük első lépcsője is, a második pedig 2024. január 1-jén lesz esedékes.

Az OKÉT szerint a kormány a létfontosságú közszolgáltatásokat végzők munkáját a keresetek lendületes emelésével is elismeri. 

A folyamatos bérrendezések a költségvetés mindenkori teherviselő képességéhez igazodva javítják a közszférában dolgozók és családjaik anyagi helyzetét, életminőségét.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.