Kiszélesedhet a sztrájk a franciáknál

A két reformer francia szakszervezet, a CFDT és a CFE-CGC képviselői pénteken megegyeztek a TotalEnergies olajipari csoporttal a béremelés és a bónuszok mértékéről is, de a franciák mégsem lélegezhetnek fel. A sztrájkot kirobbantó CGT szakszervezet ugyanis nem írta alá a megállapodást, és a közlekedési szektor valamennyi résztvevőjét sztrájkra hívta.

V4NA
2022. 10. 15. 6:05
After the end of the fuel discount - Berlin
01 September 2022, Berlin: A Total Energies gas station in Berlin on Holzmarktstrasse does not yet show any increased prices at around 2 a.m.. In the foreground, traffic stands out as tracers. On the night of Aug. 31 to Sept. 1, a temporary reduction in the energy tax to the minimum level set by the EU ended. It had been in effect since June 1 to provide relief to consumers in the face of high energy prices. When the measure expires, refueling could become significantly more expensive again. (shot with long exposure) Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/CHRISTOPH SOEDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nyomására és a hetek óta tartó sztrájk miatt a TotalEnergies olajipari csoport vezetése csütörtökről péntekre virradó éjszaka sürgős tárgyalásra hívta a négy reprezentatív szakszervezetet. Hajnalban még úgy tűnt, hogy megoldódhat a Franciaországban kialakult üzemanyag-ellátási káosz.

A felek hajnali fél háromkor hagyták el a TotalEnergies székházát, a két reformer szakszervezet, a CFDT és a CFE-CGC képviselői pedig pénteken délben alá is írták a menedzsment legújabb javaslatát, a hétszázalékos fizetésemelést, valamint a három- és hatezer euró közötti bónuszt. A megemelt összegeket egyébként decembertől kapják meg a dolgozók, és a bónuszt is ekkor fizethetik ki.

A CGT szakszervezet – amely a brutális üzemanyaghiányt okozó munkabeszüntetést kezdeményezte – azonban végül elutasította a megállapodást, és a sztrájk folytatását ígérte. 

Ez a javaslat nem fogja megváltoztatni a sztrájkolók lelkiállapotát és eltökéltségét – vetítette előre Alexis Antonioli a CGT részéről a sajtónak, aki a sztrájk folytatását és a mozgalom általánossá válását várja a közeljövőben. A CGT korábban az inflációra és a vállalat globális energiaválságból származó váratlan nyereségére hivatkozva tízszázalékos béremelést követelt, amelytől jócskán elmarad a mostani ajánlatban szereplő hét százalék. A szakszervezet ezért tovább mozgósít, és a sztrájkot szeretné kiterjeszteni a teljes energiaiparra és közlekedési szektorra. A szervezet országos sztrájkot hirdetett keddre, hogy az infláció mértékét követő bérezést harcoljanak ki.

A szakszervezet a közlekedési szektor valamennyi résztvevőjét sztrájkra szólította fel, az SNCF és az RATP – amelyek Párizs, Ile-de-France és Franciaország többi részén a vasúti közlekedésért felelősek – már jelezték, hogy jelen lesznek.

Hauts-de-France, Ile-de-France és Centre-Val-de-Loire régiókban a legnagyobb a fejetlenség, ahol kilométeres sorok állnak a benzinkutaknál, de akad olyan is, akinek órákat kell autóznia, hogy találjon egy olyan állomást, ahol lehet még üzemanyagot kapni. A káosz nem csak a civil sofőröket érinti, hiszen a gazdaság számára kritikus fontosságú áruszállítás is veszélybe került, a fuvarosok üzemanyag nélkül nem tudnak szállítani, így a boltok polcaira sem kerülhetnek fel az árucikkek. De a járművezető-oktatók is arra panaszkodnak, hogy a sztrájk miatt kialakult üzemanyaghiány ellehetetleníti a munkájukat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.