Jelentős áramár-kompenzációt kapnak a svéd háztartások

A brüsszeli szabályok megkerülésével jelentett be áramár-kompenzációt a jobboldali svéd kormány.

2022. 10. 29. 18:30
Forrás: Europress/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új svéd kabinet jelentős lakossági áramár-kompenzációs javaslatot hozott nyilvánosságra a héten, melynek kerete 55 milliárd svéd korona, azaz mintegy 2000 milliárd forint. Kormányzati felkérésre a svéd állami hálózati szolgáltató, a Svenska Kraftnät dolgozta ki azt a modellt, ami alapján a vállalat a magas áramárakból adódó extraprofitjából juttat vissza a lakosságnak. 

 

A cég ajánlása szerint az ország négy villamosenergia-ellátási régiója közül a déli 3-as (stockholmi) és 4-es (malmői) régiókban – amelyekben rendkívüli módon megemelkedett a tarifa és ahol a legmagasabb a lakosságszám – kapnak vissza pénzt a háztartások.

 

A jobboldali miniszterelnök-jelölt, az azóta már kormányfő Ulf Kristersson a választási kampányban azt ígérte, ha hatalomra kerül, november 1-jével maximalizálja az áramárat és kompenzálja a lakosságot. Bár a határidő nem lesz tartható, de feltehetően még idén igen jelentős összeghez jutnak az ország alsó felében élők. Svédországban, ahol a háztartások jelentős részében árammal fűtenek, az áramár-emelkedés már a háború kitörése előtt, tavaly télen is hatalmas volt. Ez elsősorban az előző kormány elhibázott energiapolitikájának, mindenekelőtt az atomreaktorok bezárásának köszönhető.

 

Ebba Busch kereszténydemokrata pártelnök, frissen kinevezett energiaügyi miniszter szerint a svéd embereknek olyan télre kell felkészülniük, ami először rosszabb lesz, mielőtt jobbá válna. 

 

Busch közölte, hogy a támogatás átalányösszeg lesz, és visszamenőleges hatályú, mely az elmúlt 12 hónap fogyasztásán alapul. Azokra az időszakokra, amikor 2021. szeptember vége és 2022. október 1-je között az átlagár a fogyasztó számára meghaladta a 75 őrét (28 forintot), megtérítik az ezen és a tényleges tarifa közötti különbözetet. Lotta Medelius-Bredhe, a Svenska Kraftnät főigazgatója szerint a támogatás egy átlagos családi ház esetében, amely évi 20 000 kilowattórát fogyaszt, elérheti a 16 000 koronát (750 ezer forintot). A pénz egy összegben érkezik majd, de a javaslatot először az energiapiaci felügyelőség vizsgálja meg, a kormány egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerülhet sor a kifizetésre, feltételezések szerint legkorábban december 1-jén. A modell alapján az ország északi felén lévő 1-es és 2-es villamosenergia-körzetek nem részesülnek a támogatásból.

Az uniós szabályok szerint a támogatást az energiaszegénység kockázatának kitett, különösen veszélyeztetett háztartásoknak lehet biztosítani, ugyanakkor a svéd kabinet döntése értelmében a kompenzáció mindenkinek ugyanolyan mértékű lesz , aki azonos energiarégióban lakik, a jövedelemkülönbségeket pedig nem veszik figyelembe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.