Még mindig rossz a helyzet a francia benzinkutakon

A Franciaországot hetek óta megbénító sztrájk miatt kialakult üzemanyaghiánnyal kapcsolatban adott interjút a francia miniszterelnök, amelyben bejelentette, hogy a tankolásnál adott árengedményt november közepéig fenntartják, továbbá felszólította a sztrájkoló dolgozókat, hogy vegyék fel a munkát, mert egy egész országot büntetnek.

V4NA
2022. 10. 18. 7:36
After the end of the fuel discount - Berlin
01 September 2022, Berlin: A Total Energies gas station in Berlin on Holzmarktstrasse does not yet show any increased prices at around 2 a.m.. In the foreground, traffic stands out as tracers. On the night of Aug. 31 to Sept. 1, a temporary reduction in the energy tax to the minimum level set by the EU ended. It had been in effect since June 1 to provide relief to consumers in the face of high energy prices. When the measure expires, refueling could become significantly more expensive again. (shot with long exposure) Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/CHRISTOPH SOEDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem javul az üzemanyag-ellátási helyzet a francia benzinkutakon, mert bár a sztrájkoló szakszervezetek többsége megegyezett az olajipari vállalattal a bérigényben, a legnagyobb szakszervezet, a CGT egyelőre nem állapodott meg a TotalEnergies-vel, így tovább folytatják a munkabeszüntetést öt olajfinomítóban. A kialakult helyzettel kapcsolatban adott interjút Élisabeth Borne miniszterelnök a TF1 csatornának, beismerve, hogy a helyzet a hétvége során tovább romlott. 

 

A kormányfő elmondása alapján míg pénteken a benzinkutak 27,3 százaléka küzdött ellátási problémával, addig ez a szám a hétvége alatt 30,1 százalékra nőtt, a helyzet tehát nem hogy nem javult, hanem rosszabb lett. 

 

A helyzet a Párizstól délre fekvő Centre-Val de Loire régióban és a főváros környéki Île-de-France régióban a legkritikusabb, előbbi területen a hétvége során 36,4-ről 42,8 százalékra nőtt az ellátási zavarral küzdő benzinkutak száma, míg a főváros környékén ez az arány 39,9-ről 41,6 százalékra emelkedett. 

Borne véleménye szerint ez a számadat túl sok, ezért arra kérte a még mindig sztrájkoló dolgozókat, hogy tartsák tiszteletben a többségi megállapodást, és vegyék fel a munkát, mert nem normális dolog, hogy egy kisebbség továbbra is megbénítja az országot. 

A kormányfő azt is bejelentette, hogy amennyiben nem javul a helyzet az elkövetkező napokban, a kormány törvény adta jogánál fogva további dolgozókat fog arra kényszeríteni, hogy vegyék fel a munkát az olajfinomítók működésének biztosítása érdekében. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kormány álláspontja szerint az a helyes út, ha a dolgozók bérmegállapodással hagynak fel a sztrájkkal. A miniszterelnök úgy véli, hogy a vállalatoknak is tárgyalásokat kell folytatniuk az alkalmazottjaikkal, és arra kérte a cégeket, hogy amelyik csak teheti, emelje meg a fizetéseket az infláció ellensúlyozása érdekében. 

 

Élisabeth Borne elmondása alapján a francia kormány minden erejével azon dolgozik, hogy enyhítse a lakosságra az üzemanyagár és a benzinhiány miatt nehezedő terheket, ezért november közepéig meghosszabbítják azt az intézkedést, melynek értelmében tankolásnál literenként harminc eurócent kedvezményt adnak az árból. 

 

A rendelkezés eredetileg csak október végéig tartott volna. A legnagyobb francia olajipari vállalat, a TotalEnergies szintén november közepéig meghosszabbítja azt az intézkedését, melynek értelmében literenként húsz centtel kevesebbet kell fizetni az autósoknak a tankolás során, így november közepéig ötven centtel olcsóbb marad az üzemanyag Franciaországban. 

A miniszterelnök nyilatkozatára reagált az egyik legnépszerűbb francia ellenzéki politikus, Marine Le Pen, aki hazugnak nevezte a francia kormányt, mivel Olivier Véran kormányszóvivő pár napja még arról beszélt, hogy a helyzet javulni fog, a miniszterelnök azonban az interjúban beismerte, hogy országszerte romlott a benzinhiány. A jobboldali politikus a bejegyzése végén feltette a kérdést, hogy vajon kit szolgálnak a francia kormány tagjai. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.