Megkezdődött a fűtési szezon

A brüsszeli szankciók okozta energiaválság ellenére hazánk felkészült a fűtési szezonra, a gáztárolók töltöttsége garantálja a magyar gazdaság és a családok ellátását – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca államtitkára szerint a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgázárat az EU-ban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 15. 11:30
Gáz kazán
Automatikusan generált description Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a fűtési szezon, a brüsszeli szankciók okozta energiaválság ellenére a magyar gazdaság működtetéséhez és a lakosság ellátásához szükséges energiahordozók biztosítottak – közölte Steiner Attila. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően továbbra is a magyarok a legvédettebbek a szankciós energiaár-emelkedéstől. – A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgázárat az EU-ban – mutatott rá az államtitkár. A távirati irodának eljuttatott közlemény szerint a brüsszeli szankciók drasztikus energiaár-emelkedést indítottak el. 

A szeptemberi adatok szerint Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a tizenhétszeresét fizeti a lakosság a gázért.

– A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat – hangsúlyozta Steiner Attila. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában. 

Az intézkedés továbbra is minden magyar család és nyugdíjas számára biztosított az átlagfogyasztás mértékéig, ami havonta átlagosan 181 ezer forintos támogatást jelent. 

A kormány az energia-veszélyhelyzetre tekintettel határozott intézkedést tett azért, hogy elegendő földgáz legyen. Steiner Attila tájékoztatása szerint a hazai gáztárolók töltöttsége jelenleg már meghaladja a 76 százalékot, ami az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag fölött van. A kabinet emellett elrendelte a hazai gáztermelés emelését is, másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre. A Mátrai Erőmű blokkjai is magasabb kapacitáson üzemelnek, fokozódik a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés. A kormány döntésének nyomán meghosszabbították a paksi atomerőmű üzemidejét és elindult Paks2 építése is, az energiahordozókra és a tűzifára pedig kiviteli tilalom lépett érvénybe.

– A kormány a rezsicsökkentés mellett a tűzifaprogrammal, a barnaszénprogrammal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat – jegyezte meg az államtitkár.

Majd hozzátette: a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére, az erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.