Továbbra is a magyarok a legvédettebbek Európában

A magyarok háztartások továbbra is a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedéstől. Az áramért többnyire a három–hétszeresét fizetik más országokban, a gázért akár négyszeresét–tizenhétszeresét. A hazai lakosság – még az augusztusi változásokkal együtt is – töredékét fizeti a rezsiért, mint más európai országok lakói. Míg szeptemberben több európai fővárosban hatalmasat emelkedett a gáz és az áram ára, addig a magyar családok továbbra is példátlanul alacsony áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához.

Munkatársunktól
Forrás: Világgazdaság2022. 10. 11. 14:51
null
Debrecen, 2012. október 1. Háztartási fogyasztásmérõ gázóra. A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatósága 11 megyében látja el energiával a fogyasztókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai fővárosok szeptemberi rezsidíjairól készített összehasonlító elemzést az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH). Az adatok sokkolók. 

Az áram ára legbrutálisabban a svéd, az észt, a német és a cseh fővárosban nőtt. (Stockholm 47 százalék, Tallinn 41 százalék, Berlin és Prága 23 százalék). A földgáz ára az észt, az osztrák, és a holland fővárosban szállt el a legjobban. (Tallinn 88 százalék, Bécs 36 százalék , Amszterdam 23 százalék).

A magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben sem emelkedtek, köszönhetően a kormány által fenntartott rezsicsökkentésnek, amely az adatok szerint nemcsak az átlagfogyasztásig, de még jóval afölött is jelentős védelmet ad a háztartásoknak. Nemcsak a rezsicsökkentett ár, hanem a lakossági piaci áron való fogyasztás is a legolcsóbbak közé számít Európában.

Az adatok megmutatják, hogy átlagfogyasztás (63 645 MJ) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat: 2,53 eurocentet kWh-ként – írta a Világgazdaság. Pozsonyban ennek a dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a tizenhétszeresét fizeti a lakossága gázért.

Az átlagot húsz százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurócent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Az áramért a második legolcsóbb árat fizetik a magyar családok. Az áram ára nálunk 9,22 eurócent/kWh a rezsivédett árkategóriában, tehát az átlagfogyasztásig. Pozsonyban ennek a dupláját, Párizsban és Madridban ennek a háromszorosát, Londonban a négyszeresét, Prágában az ötszörösét, Rómában, Berlinben és Brüsszelben ennek a hatszorosát, Amszterdamban a hétszeresét fizetik az áramért a családok.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.