időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Új intézkedéssel enyhíti a kormány az energiaválság hatásait

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2022.10.07. 16:50 2022.10.07. 17:04
Új intézkedéssel enyhíti a kormány az energiaválság hatásait

A kormány felkérte a Start Garancia Zrt.-t, hogy 800 milliárd forintot különítsen el energiakereskedelemmel foglalkozó cégek számára nyújtandó kezességvállalásokhoz – jelentette be egy mai háttérbeszélgetésen Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vg.hu tudósítása szerint. 

Az államtitkár az intézkedést azzal indokolta, hogy 

 

az utóbbi időszakban – az egész Európát sújtó energiaválság egyik következményeként – az energiakereskedők az energiaárak megugrásából eredő többletkockázataikat elkezdték az ügyfeleikre (például a kis- és középvállalkozásokra) hárítani. 

 

Előfordult az, hogy a kereskedő két-három havi bankgaranciát kért a vevőjétől, hogy csökkentse az esetleges nemfizetésből eredő kockázatot, de az előre fizetés kérésére is akadtak példák. Így – emelte ki az államtitkár – a hazai vállalkozások nemcsak a sokszorosukra ugró tarifákkal szembesültek, hanem azzal is, hogy hónapokkal előre biztosítaniuk kellett ezeknek a drámaian növekvő költségeknek a fedezetét, ami az érintettek jelentős részénél likviditáshiányhoz vezetett.

 

Erre válaszul indították el – eddig nem alkalmazott, innovatív eszközként – a Start Garancia Zrt. 800 milliárd forint keretösszegű programját, amely az energiakereskedők hiteleihez nyújt kezességet. 

 

A folyamat lényege, hogy a kereskedő a kezességvállalás birtokában – amelyet a Start Garanciával kötött megállapodás rögzít – kedvező feltételek mellett kérhet banki finanszírozást, biztosítva a megfelelő likviditási pozícióit. Ezzel – mutatott rá Lóga Máté – az eddigi, kétszereplős modell (amelyben az energiakereskedők és ügyfeleik voltak érintettek) négyszereplőssé változott, hiszen a Start Hitelgarancia Zrt. mellett részei lettek a folyamatnak a finanszírozó bankok is.

A program keretösszegét az előzetes igényfelmérések alapján határozták meg, és azzal lehet számolni, hogy ha minden érintett lehívja a rendelkezésére álló hitelkeretet, ez 800-1200 milliárd forintos hitelkiáramlást okoz a finanszírozási piacon – írja a Vg.hu.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.