Új intézkedéssel enyhíti a kormány az energiaválság hatásait

Több száz milliárd forintot különítenek el energiakereskedelemmel foglalkozó cégeknek nyújtandó kezességvállalásokhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 10. 07. 16:50
null
Tiszalök, 2020. november 23. Távvezetékek az üzemterület mögött. A vízlépcsõ üzembehelyezése óta végez elektromos áramszolgáltatást a tiszalöki Tiszavíz Vízerõmû Kft. az ország kelet-közép régiójába. Jelenleg egy év alatt 800.000 megawattóra /MWh/, plusz a duzzasztómû által termelt 65.000 megawattóra mennyiségû áramot juttatnak el a felhasználókhoz. Így a térség nagyüzemei mellett 130.000 háztartást és több mint 350.000 embert érnek el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány felkérte a Start Garancia Zrt.-t, hogy 800 milliárd forintot különítsen el energiakereskedelemmel foglalkozó cégek számára nyújtandó kezességvállalásokhoz – jelentette be egy mai háttérbeszélgetésen Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vg.hu tudósítása szerint. 

Az államtitkár az intézkedést azzal indokolta, hogy 

 

az utóbbi időszakban – az egész Európát sújtó energiaválság egyik következményeként – az energiakereskedők az energiaárak megugrásából eredő többletkockázataikat elkezdték az ügyfeleikre (például a kis- és középvállalkozásokra) hárítani. 

 

Előfordult az, hogy a kereskedő két-három havi bankgaranciát kért a vevőjétől, hogy csökkentse az esetleges nemfizetésből eredő kockázatot, de az előre fizetés kérésére is akadtak példák. Így – emelte ki az államtitkár – a hazai vállalkozások nemcsak a sokszorosukra ugró tarifákkal szembesültek, hanem azzal is, hogy hónapokkal előre biztosítaniuk kellett ezeknek a drámaian növekvő költségeknek a fedezetét, ami az érintettek jelentős részénél likviditáshiányhoz vezetett.

 

Erre válaszul indították el – eddig nem alkalmazott, innovatív eszközként – a Start Garancia Zrt. 800 milliárd forint keretösszegű programját, amely az energiakereskedők hiteleihez nyújt kezességet. 

 

A folyamat lényege, hogy a kereskedő a kezességvállalás birtokában – amelyet a Start Garanciával kötött megállapodás rögzít – kedvező feltételek mellett kérhet banki finanszírozást, biztosítva a megfelelő likviditási pozícióit. Ezzel – mutatott rá Lóga Máté – az eddigi, kétszereplős modell (amelyben az energiakereskedők és ügyfeleik voltak érintettek) négyszereplőssé változott, hiszen a Start Hitelgarancia Zrt. mellett részei lettek a folyamatnak a finanszírozó bankok is.

A program keretösszegét az előzetes igényfelmérések alapján határozták meg, és azzal lehet számolni, hogy ha minden érintett lehívja a rendelkezésére álló hitelkeretet, ez 800-1200 milliárd forintos hitelkiáramlást okoz a finanszírozási piacon – írja a Vg.hu.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.