Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Black Friday: ugrásra készen áll a GVH és a fogyasztóvédelem

Bár már több napja készülődnek a boltok, az áruházak, sőt van, ahol meg is kezdték a kiárusításokat, a hagyomány szerint november utolsó péntekjén – azaz ma – startol igazán a karácsonyi akciós időszak, a klasszikus Black Friday. A Gazdasági Versenyhivatal ezen időszak alatt fokozott ügyeletet tart: mind a fogyasztókat, mind a vállalkozásokat aktívan támogatja a panaszok, a jogviták elkerülése érdekében. Emellett továbbra is fellép, ha a versenyt érintő jogsértést tapasztal – tájékoztatott a nemzeti versenyhatóság.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 12:30
Black Friday Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November utolsó péntekje – az észak-amerikai kultúra hálaadás ünnepe, vagyis az őszi betakarítás végeztével a termés rituális megköszönését követő nap – már csaknem száz éve számít a tengerentúlon a karácsonyi ajándékszezon kezdetének. Bár az elnevezés csak néhány éve gyűrűzött be Magyarországra, az adventi (ezüst- és aranyvasárnapi) leárazások hazánkban is régre nyúló hagyománynak számítanak.

Az ilyenkor elérhető árkedvezmények rengeteg ember számára jelentenek könnyebbséget és megtakarítást. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a fogyasztók tisztességes módon hirdetett termékek közül, tájékozottan válogathassanak. A nemzeti versenyhatóság ezért a fogyasztók és a vállalkozások számára is megad minden támogatást a panaszok és jogsértések elkerüléséhez – hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely animációsorozattal mutatta be közösségi oldalán a fogyasztóknak a lényeges tudnivalókat, valamint oktatóvideóban segítette a kereskedőket az akciótartásra vonatkozó jogszabályi előírások megértésében és betartásában.

A jogszerű kereskedés és a fogyasztói tudatosság támogatása mellett a GVH változatlanul figyeli a piaci jelzéseket is, hogy közbeavatkozhasson a versenyt torzító jogsértések esetén – jelezték. Az elmúlt néhány év során a magyar versenyhatóság több népszerű webáruház akciótartási gyakorlatát is jogsértőnek találta, összességében milliárdos nagyságrendű bírságokat kiszabva rájuk.

A kereskedői gyakorlatokkal kapcsolatban továbbra is bárki élhet jelzéssel a versenyhivatalhoz a hatáskörébe tartozó ügyekben, vagyis azokban, amelyek érdemben érinthetik a piaci versenyt. A fogyasztók a GVH honlapján találhatnak részletes információt arról, hogy mikor érdemes a versenyhatósághoz fordulniuk, és milyen típusú vásárlói panaszokban tud más szerv segíteni számunkra – fűzte hozzá a versenyhivatal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.