Luxussá válik a hús Horvátországban

A válság és a belpolitikai döntések a horvátországi állattenyésztés kríziséhez vezettek. Egyre kevesebb sertést és marhát tenyésztenek, az ország behozatalra szorul a húskészítményekből, az árak emiatt egyre inkább nőnek – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 25. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb gondokkal küzd a húsipar Horvátországban, és ezzel együtt a fogyasztók is, akik a végső terhet viselik emiatt. Jelentősen megemelkedett ugyanis a hús, valamint az abból készült termékek ára az országban. Idén például, ha csak a szarvasmarha-tenyésztést nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy megduplázódott ezen állatok hizlalási költsége az Adria-parti államban – mondják a szakértők. Ugyanakkor például a megnövekedett behozatal is gondot okoz. A sertéshúsimport például több mint kétszeresére nőtt a Horvátország uniós csatlakozása előtti időkhöz képest.

Miroslav Kovac mezőgazdasági szakember, korábbi tenyésztő szerint is gondot jelent, hogy nagy mennyiségben hoznak be külföldi hústermékeket az országba. Ezáltal pedig veszélybe kerül a hazai szarvasmarha és sertéshús előállítása.   

– Egyre nagyobb a függőség, ezzel együtt az ár is. A legnagyobb szerencsétlenség ebben pedig a tenyésztők számának megtizedelése – mondta a szakember, hozzátéve, hogy Horvátországban a házi sertés- és szarvasmarha-állományt a hosszú távú, nyilvánvalóan rossz politikai döntések tették tönkre.

Mint fogalmazott: 

Az intézkedések legtöbbször tűzoltó jellegűek voltak, valós és tiszta, átlátható célok nélkül.  

– Ha az eddigiek szerint folytatja az ország, akkor a teljes ellátási láncban emelkedni fognak az árak – vélte Kovac, aki a probléma megoldása érdekében a nemzetgazdaságok fejlesztésének és megőrzésének fontosságát is hangsúlyozta.

A szakértő egyébként már korábban is élesen bírálta a horvát agrárpolitikát az ágazat – szerinte nyilvánvaló – stagnálása miatt. 

Mint fogalmazott, az is látható, hogy a szomszédos EU-tag Szlovénia és Magyarország minőségi lépések sorozatát tette meg, termelésüket irigylésre méltó szintre emelve. 

Természetesen ott is emelkedtek az árak, de a hazai termelés sokkal jobb állapotban van, kevesebb az import, és a költségek is kevésbé terhelik a hazai vásárlókat.

Horvátországban egyébként októberben 13,2 százalékos volt az infláció az előző év azonos hónapjához képest. Ez rekordnak számít az Adria-parti országban. Amióta az Állami Statisztikai Intézet méri ezeket az adatokat, ilyen magas számok még soha nem voltak. Leginkább az élelmiszerek és az alkoholmentes italok drágultak a horvátoknál, csaknem húsz százalékkal. Az árak jelentős emelkedésével a kereslet is csökkent a boltokban, így a horvát családok asztalára egyre ritkábban kerülhet például hús.

A hústermékek előállítói ugyanakkor hangsúlyozzák: igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ne a végső fogyasztókat terheljék a megnövekedett termelési költségek.

Ivica Pivac, Horvátország egyik legnagyobb húsgyártó csoportjának vezetője kiemelte: csak az idén több mint harminc százalékkal drágult a termelésük, az infláció és az energiaválság pedig a jövőben is kihívást jelent majd.

– A bizonytalan piaci viszonyok megnehezítik az ármozgások előrevetítését, de továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a saját költségeink növekedése a lehető legkevésbé érintse a fogyasztókat – nyilatkozta Pivac. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.