Egyre nagyobb gondokkal küzd a húsipar Horvátországban, és ezzel együtt a fogyasztók is, akik a végső terhet viselik emiatt. Jelentősen megemelkedett ugyanis a hús, valamint az abból készült termékek ára az országban. Idén például, ha csak a szarvasmarha-tenyésztést nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy megduplázódott ezen állatok hizlalási költsége az Adria-parti államban – mondják a szakértők. Ugyanakkor például a megnövekedett behozatal is gondot okoz. A sertéshúsimport például több mint kétszeresére nőtt a Horvátország uniós csatlakozása előtti időkhöz képest.
Miroslav Kovac mezőgazdasági szakember, korábbi tenyésztő szerint is gondot jelent, hogy nagy mennyiségben hoznak be külföldi hústermékeket az országba. Ezáltal pedig veszélybe kerül a hazai szarvasmarha és sertéshús előállítása.
– Egyre nagyobb a függőség, ezzel együtt az ár is. A legnagyobb szerencsétlenség ebben pedig a tenyésztők számának megtizedelése – mondta a szakember, hozzátéve, hogy Horvátországban a házi sertés- és szarvasmarha-állományt a hosszú távú, nyilvánvalóan rossz politikai döntések tették tönkre.
Mint fogalmazott:
Az intézkedések legtöbbször tűzoltó jellegűek voltak, valós és tiszta, átlátható célok nélkül.
– Ha az eddigiek szerint folytatja az ország, akkor a teljes ellátási láncban emelkedni fognak az árak – vélte Kovac, aki a probléma megoldása érdekében a nemzetgazdaságok fejlesztésének és megőrzésének fontosságát is hangsúlyozta.
A szakértő egyébként már korábban is élesen bírálta a horvát agrárpolitikát az ágazat – szerinte nyilvánvaló – stagnálása miatt.
Mint fogalmazott, az is látható, hogy a szomszédos EU-tag Szlovénia és Magyarország minőségi lépések sorozatát tette meg, termelésüket irigylésre méltó szintre emelve.
Természetesen ott is emelkedtek az árak, de a hazai termelés sokkal jobb állapotban van, kevesebb az import, és a költségek is kevésbé terhelik a hazai vásárlókat.