időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo

November közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop

Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya
2022.11.04. 11:24 2022.11.04. 14:20
November közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop

– November közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop. A brüsszeli szankciók nagyon sok bajt okoznak, mivel a szankciók miatt elszabadultak az energiaárak, elszabadult az infláció. Látjuk, hogy ez tönkreteszi az európai és a magyar gazdaságot, mert egyre nagyobb terhet rak a vállalkozásokra is. A szankciók miatt jelentősen nőnek a vállalkozások energia-, beszerzési és szállítási költségei, és sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt drágulnak a hitelek is, így jelentősen emelkednek a törlesztőrészleteik – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Magyarország kormányának Facebook-oldalára feltöltött videóban.

– A kormány amellett, hogy a családokat és az időseket védi az áremelkedésektől, a vállalkozások és a munkahelyek védelme érdekében is több döntést hozott. Az egyik ilyen rendkívüli intézkedés, hogy november közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop.

A kamatstoppal azokat a hazai kis- és középvállalkozásokat védjük a kamatemelkedéstől, amelyeknek változó kamatozású, államilag nem támogatott, forintalapú banki kölcsöne van. Ez 60 ezer kis- és középvállalkozást érint és mintegy kétezermilliárd forint hitelállományt.

– Mivel a kamatstop a tervek szerint jövő év június végéig lesz érvényben, az érintett vállalkozások nyolc hónapon át fizethetik az alacsonyabb törlesztőrészletet. Egy cégnek ezzel átlagosan 1,5–2 millió forinttal, a kkv-szektornak pedig összesen 80 milliárd forinttal csökkentjük a terheit – tájékoztatott Szentkirályi Alexandra.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.