időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

OECD: Magyarországé a világ egyik legversenyképesebb adórendszere

Magyar Nemzet
2022.11.08. 12:53 2022.11.08. 14:41
OECD: Magyarországé a világ egyik legversenyképesebb adórendszere

Hazánk az első tíz közé került az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában. Magyarország ezzel megelőzte többek között Svédországot, Németországot és Ausztriát is.

Magyarország hat helyet előre lépve hetedik lett a vizsgált 38 OECD-ország közül a Tax Foundation által minden évben megjelentetett nemzetközi adó-versenyképességi rangsorban. Az adópolitikával foglalkozó kutatás azt vizsgálja, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet a befektetések, valamint a munkavállalók és a vállalkozások számára – hívja fel a figyelmet közleményében az EY.

A rangsorban hazánk (7.) megelőzi többek között Németországot (15.), Ausztriát (18.) és az Egyesült Államokat (21.) is. V4-es kitekintésben csak Csehország áll előttünk (5.), Szlovákia a 13, Lengyelországot 28. helyet foglalja el. A lista élén – akárcsak tavaly – Észtország áll, míg a sereghajtó ezúttal Franciaország (38.).

A tanulmány kiemeli, hogy Magyarország legnagyobb erőssége az OECD-országok között legalacsonyabbnak számító, 9 százalékos társasági adó, illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékeli. Az egységes személyi jövedelemadó rendszerét szintén előnyként tartja számon a felmérés. A riport megállapítja, hogy ezek fenntartásához a vizsgált államok körében itthon a legmagasabb az áfakulcs, 27 százalék, ezért ebben az évben is a fogyasztási közterhek terültén sorolta hátra Magyarországot az elemzés.

Jelentősen növekedett a hazai adórendszer versenyképessége. Ezek a kedvező feltételek a gazdaság teljesítőképessége szempontjából most kritikusan fontosak, hiszen növelik a tőkevonzó képességet, és segítik a beruházások Magyarországra jövetelét. Jövőre tovább csökkenhet az adóadminisztráció, így várhatóan tovább erősödik majd Magyarország pozíciója

 – mutatott rá  Heinczinger Róbert, az EY adópartnere.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: OECD.org)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.