A Politico mentegeti Amerika nyerészkedését a háborún + videó

A közelmúltban több európai politikus nyíltan bírálta az Egyesült Államokat, hogy túl drágán adja az energiát az uniónak.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 14. 17:53
BIDEN, Joe
Washington, 2022. szeptember 27. Joe Biden amerikai elnök az egészségügyi ellátás költségeirõl beszél a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyik legbefolyásosabb nemzetközi lap, a Politico megkezdte Amerika felmentését az orosz–ukrán háborún való nyerészkedés alól – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: 

A közelmúltban több európai politikus nyíltan bírálta az Egyesült Államokat, hogy túl drágán adja az energiát az uniónak és hogy új gazdasági csomagjával rontja a közösség versenyképességét.

A kritikákra az amerikai származású Matthew Karnitschnig, a Politico egyik vezetője személyesen reagált.

– A Politico a legfontosabb médiafelület az európai politikában, ahol például rendszeresen „szivárognak ki” részletek Brüsszel szankciós terveiről. Ami ott megjelenik, arra mindenki odafigyel, ezért a lapot előszeretettel használják politikai nyomásgyakorlásra. Erről Magyarországnak az olajembargós tárgyalások óta közvetlen tapasztalata is van – ismertette a szakértő. 

Karnitschnig cikkének fő érvei a következők: senki sem kényszerítette Európát, hogy ilyen mértékű orosz gázfüggőséget alakítson ki, Amerikát pedig hidegen hagyja, hogy a gazdasági mentőcsomagja milyen hatással lesz az unió versenyképességére. Az európai vállalatok azért vándorolnak el, mert az energiaárak túl magasak és az uniós tagállamok inkább a lakosságot mentik a vállalataik helyett.

– Csakhogy ezek az érvek sántítanak. A szerző nem cáfolja az Egyesült Államok nyerészkedését, pusztán áthárítja a felelősséget Európára, ráadásul azt is meglehetősen torzított módon. Amerika valóban nem vett részt az európai–orosz energiakereskedelem felfutásában, de azok gyors leépülésében megkerülhetetlen felelőssége van – hangsúlyozta az üzletágvezető.

Hillary Clinton külügyminiszterként már 2014-ben követelte, hogy az unió mondja fel szerződéseit az orosz Gazprommal, Joe Biden amerikai elnök pedig a német–orosz gázvezetékek felrobbantása előtt fél évvel kerek perec megmondta, hogy nem lesz Északi Áramlat 2.

– Az energiaárak éppen emiatt, az egyre mélyülő kereskedelmi konfliktus miatt szabadultak el. Ez a folyamat rombolja le az Európai Unió versenyképességét, ez sarkallja az uniós vállalatokat a kontinens elhagyására, ez kényszeríti a kormányokat a lakosság megmentésére és ez az, amit Amerika kíméletlenül ki tud használni. Az európaiak ellenérzése tehát indokolt – magyarázta a szakértő. 

Az üzletágvezető szerint Karnitschnig írása szemléletesen mutatja, hogy Amerikának milyen nagy befolyása van az Európai Unió médiapiacán.

– Európa legfontosabb lapja nyíltan nekiment a francia köztársasági elnöknek és a német gazdasági miniszternek, csak mert kritikát fogalmaztak meg Amerikával szemben. A cikk ugyanakkor tanulságos is, mert világossá teszi, hogy Európa vezetői tényleg hibát követtek el, de nem akkor, amikor kritizálták az Egyesült Államokat, hanem amikor azt gondolták, hogy Amerika barátságból majd lemond saját gazdasági érdekeiről – állapította meg Hortay Olivér.

– Érdemes lenne tehát egyszer és mindenkorra megérteni: Európát – sem barátságból, sem morális késztetésből – nem fogja más megmenteni. Vagy elkezdi képviselni saját érdekeit, és elfogadja, hogy mások is így tesznek, vagy el fog süllyedni a történelem mocsarában – tette hozzá a szakértő.

 


Borítókép: Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.