Az elektromosautó-ipari átállás világbajnokává válhat Magyarország

Magyarország időben és jól reagált az autóipari forradalomra, így mára az elektromos átállás Európa-bajnokává vált, és jó esélye van ezt megfejelni egy világbajnoki címmel is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiszakécskén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 09. 13:00
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. december 8. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédõ díját a Novotel Budapest Congress Center Bartók termében 2022. december 8-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a német tulajdonú Hechinger Kft. műhelyének és raktárának átadásán arról számolt be, hogy az autó-, gép-, építő- és orvostechnikai ipar számára elektronikai részegységeket gyártó vállalat 1,4 milliárd forintos beruházását az állam 276 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva hetven új munkahely létrehozásához.

Beszédében leszögezte, hogy az elmúlt három év két óriási, mindent a feje tetejére állító válságról szólt világszerte.

Ma a nemzetközi viszonyokban, értve ez alatt a világpolitikát és a világgazdaságot is, az összevisszaság és a bizonytalanság ural mindent

– húzta alá.

Rámutatott, hogy ez sem tudta megakasztani a globális autóipari forradalmat. – Az elektromos átállás egyirányú utca, amelybe már mindenki belehajtott – fogalmazott.

Ennek érzékeltetésére hangsúlyozta, hogy tavaly duplájára nőtt az eladott elektromos autók száma, és elérte a hatmilliót, idén pedig meghaladja a tízmilliót. Mint közölte, friss előrejelzések szerint 2030-ra az újonnan eladott autóknak már nagyjából a hatvan százaléka elektromos lesz a világon.

Szijjártó Péter kiemelte:

Magyarország erre a jelenségre időben, gyorsan és jól is reagált, ezért az elektromosautó-ipari átállás Európa-bajnokai vagyunk, és jó esélyünk van arra, hogy ezt még egy világbajnoki címmel is megfejeljük.

Üdvözölte, hogy hazánk már ma a világ harmadik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, ez lett az első számú magyar exportcikk, és a szektor legnagyobb beruházásai még csak a következő években készülnek majd el.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.