időjárás 3°C Adél 2023. január 29.
logo

Az elektromosautó-ipari átállás világbajnokává válhat Magyarország

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.09. 13:00 2022.12.09. 13:57
Az elektromosautó-ipari átállás világbajnokává válhat Magyarország

Magyarország időben és jól reagált az autóipari forradalomra, így mára az elektromos átállás Európa-bajnokává vált, és jó esélye van ezt megfejelni egy világbajnoki címmel is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiszakécskén.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a német tulajdonú Hechinger Kft. műhelyének és raktárának átadásán arról számolt be, hogy az autó-, gép-, építő- és orvostechnikai ipar számára elektronikai részegységeket gyártó vállalat 1,4 milliárd forintos beruházását az állam 276 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva hetven új munkahely létrehozásához.

Beszédében leszögezte, hogy az elmúlt három év két óriási, mindent a feje tetejére állító válságról szólt világszerte.

Ma a nemzetközi viszonyokban, értve ez alatt a világpolitikát és a világgazdaságot is, az összevisszaság és a bizonytalanság ural mindent

– húzta alá.

Rámutatott, hogy ez sem tudta megakasztani a globális autóipari forradalmat. – Az elektromos átállás egyirányú utca, amelybe már mindenki belehajtott – fogalmazott.

Ennek érzékeltetésére hangsúlyozta, hogy tavaly duplájára nőtt az eladott elektromos autók száma, és elérte a hatmilliót, idén pedig meghaladja a tízmilliót. Mint közölte, friss előrejelzések szerint 2030-ra az újonnan eladott autóknak már nagyjából a hatvan százaléka elektromos lesz a világon.

Szijjártó Péter kiemelte:

Magyarország erre a jelenségre időben, gyorsan és jól is reagált, ezért az elektromosautó-ipari átállás Európa-bajnokai vagyunk, és jó esélyünk van arra, hogy ezt még egy világbajnoki címmel is megfejeljük.

Üdvözölte, hogy hazánk már ma a világ harmadik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, ez lett az első számú magyar exportcikk, és a szektor legnagyobb beruházásai még csak a következő években készülnek majd el.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A klímavédelem a jobboldal ügye is

Nem szabad hagyni, hogy a baloldal kisajátítsa magának a klímavédelem és a fenntarthatóság témakörét – hangzott el egy kerekasztal-beszélgetésen.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.