Bejelentették: az OTP üzbég bankot vásárol

Még tavaly szeptemberben írták alá a szándéknyilatkozatot az Ipoteka Bank megvételéről.

Magyar Nemzet
2022. 12. 12. 8:34
Budapest, 2022. június 8. Az OTP Bank több tízmilliárd forint értékû beruházással megvalósult új irodaháza a fõváros XIII. kerületében, a Madarász utcában. A Market Építõ Zrt. kivitelezésében épült, M12 nevet viselõ 84 ezer négyzetméteres irodaház hét emelet magas és három szint földalatti mélygarázs tartozik hozzá. Az épület LEED környezettudatos épület minõsítésû GOLD fokozattal rendelkezik, amit azért nyert el, mert olyan jövõbemutató és fenntartható megoldásokat alkalmaz, mint a korszerû gépészeti és elektromos rendszerek, a mennyezeti fûtés-hûtés, a hõszivattyú hulladékhõjének hasznosítása a melegvíz elõállításához, az esõvíz újrahasznosítás vagy az okos világításvezérlés. Az OTP Csoport Budapesten – a fiókhálózatot leszámítva – 27 különbözõ helyszínen mûködik, ezek közül számos egység az új épületbe költözik és a tervek szerint július közepére a bank több mint háromezer munkatársa már itt végzi a munkáját. A Nádor utcában lévõ székházépület továbbra is a központi irodaházként mûködik. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvásárolja az OTP Bank az üzbegisztáni Ipoteka Bankot, aláírták a tranzakció feltételeit rögzítő adás-vételi szerződést – jelentette be az OTP Bank hétfő reggel. 

A tavaly szeptemberben aláírt szándéknyilatkozat után az Ipoteka Bank privatizációjáról szóló adás-vételi szerződést az OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes, míg az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma képviseletében Timur Ishmetov pénzügyminiszter, illetve az Üzbég Köztársaság nevében Jamshid Khodjaev miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter szignózta Taskentben. 

 

Az OTP Bank az üzbég pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 100 százalékát (közel 97 százlékos teljes részesedés) két lépésben vásárolja meg: a részvények 75 százaékát most, a fennmaradó 25 százalékot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi zárása után. 

 

Az első tranzakció pénzügyi lezárása várhatóan 2023 első felében lesz. Az Ipoteka Bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, közel 8,5 százalékos piaci részesedéssel és több mint 1,6 milliós lakossági ügyfélkörrel.

Mindezen felül az OTP Bank és az International Financial Corporation (IFC) megállapodott arról, hogy a jövőben együttműködnek az Ipoteka Bankkal kapcsolatban. Az IFC több éve nyújt finanszírozási és átalakítási támogatást az Ipoteka Banknak, és megerősítette, hogy elkötelezett a támogatás további folytatása és az OTP Bankkal mint új többségi tulajdonossal való együttműködés mellett.

„Nagy lehetőségnek tartjuk részvételünket az üzbég bankrendszer privatizációjában. 

 

Célunk, hogy hosszú távon az OTP Csoport az üzbég bankpiac meghatározó szereplője legyen. 

 

Az Üzbegisztánban megkezdett reformok remek alkalmat kínálnak arra, hogy egy új fejezetet nyissunk az OTP Bank történetében. Az elmúlt években számos eltérő mérettel, működési modellel, eredményességi mutatóval és hagyományokkal rendelkező csoporttagból kovácsoltunk össze egy jól működő, európai szinten is jegyzett, jelentős nemzetközi vállalatot. Az OTP Csoport jelenleg 11 európai országban van jelen, az akvizíciók során rendkívüli értéket jelentő tapasztalatokra tettünk szert. Az üzbég tranzakcióval folytatjuk a bővülést egy 36 millió lakosú piacon. Ez az akvizíció számunkra is egy új és kihívásokkal teli feladat. Biztos vagyok benne, hogy innovatív termékeinkkel és szolgáltatásainkkal elő tudjuk segíteni az üzbég gazdaság további dinamikus fejlődését, valamint komoly értéket tudunk teremteni az OTP Bank részvényesei számára is” – nyilatkozta az aláírást követően Taskentben Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Az Ipoteka Bank piaci részesedése 8,5 százalékos, több mint 1,6 millió lakossági ügyféllel, 39 régióközpontként működő bankfiókkal, valamint 193 ügyfélkapcsolati ponttal és jelentős vállalati ügyfélkörrel rendelkezik. A bank adózott eredménye folyamatosan javult az elmúlt években. Az Ipoteka Banknak két kisebb leánycége van, a pénzügyi lízinggel foglalkozó Ipoteka Leasing, valamint a biztosítással foglalkozó Imkon Sugurta – amelyek szintén a tranzakció részét képezik.

„Az OTP Bankkal kötött adásvételi szerződés aláírása teljes mértékben összhangban van Üzbegisztán stratégiai kezdeményezéseivel, amely alapján a vonatkozó elnöki rendeletnek megfelelően lépésről lépésre kerül sor a nagy állami bankok stratégiai befektetők általi privatizációjára. Egy olyan nagy külföldi bank, mint az OTP Bank érkezése a helyi piacra hozzájárul a verseny erősödéséhez, a vállalatirányítás színvonalának javulásához és a banki szolgáltatások minőségének javításához” – szögezte le az aláírást követően Timur Ishmetov, az Üzbég Köztársaság pénzügyminisztere.

Orbán Viktor még november közepén beszélt arról, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy üzbég pénzintézet megvásárlását. 

Borítókép: az OTP Csoport az üzbég bankpiac meghatározó szereplője kíván lenni  (Fotó: MTVA/Balaton József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.