Csok: Rekordközeli igénylés, nagyon kevés visszafizetés

Biztosan maradnak 2023-ban is az otthonteremtési támogatások. A juttatások népszerűségét mutatja, hogy a csokra a nehézségek ellenére az idén is a rekordhoz közeli számban szerződtek a családok. Orbán Viktor szerdai szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy az otthonteremtésben kulcsszerepet játszó babaváró hitel is marad jövőre.

Pintér
2022. 12. 22. 12:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén november végéig, vagyis tizenegy hónap alatt csaknem 33 ezer szerződést kötöttek a a családi otthonteremtési kedvezményre (csok). Tállai András pénzügyminiszter-helyettes arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy a családok nagyjából fele használt lakás megvásárlásához vette igénybe az állami támogatást, majd kilencezren új lakást szerettek volna venni, a falusi csok valamilyen lehetőségével pedig több mint 8500-an éltek eddig ebben az évben.

Mindez – feltételezve decemberre is néhány ezer befogadott igénylést – nem marad el sokkal a tavalyi rekordértékektől,

amikor összesen negyvenezer család élt az állami milliókkal otthonteremtéséhez.

Marad a csok, lesz babaváró

Csak az a családtámogatás működik, amely hosszú távon változatlan és kiszámítható

– szögezte le Orbán Viktor a szerdai Kormányinfón. A miniszterelnök ezt a családtámogatásokról általában, de különösen a babaváró támogatás apropóján mondta.

Ez utóbbi 2019 júliusa óta érhető csak el, s szavai szerint – bár eredeti határideje ez év december végéig szól – fenn kell tartani addig, „ameddig bírjuk”. Az akár tízmillió forintos, szabad felhasználású hitelként igényelhető babavárónak is kitüntetett szerepe van az otthonteremtésben. Különböző felmérések szerint ugyanis tíz igénylő házaspár közül hat-hét otthonteremtési célokra használja azt.

Az otthonteremtési program a csokkal és a hozzá kapcsolódó kedvezményekkel, így az illetékmentességgel biztosan elérhető lesz jövőre is. 

Ami a csokot illeti, a támogatásra a

2015. júliusi bevezetése óta 217 ezer szerződést kötöttek.

A vissza nem térítendő támogatást összességében 126 ezer család fordította használt ingatlan megvásárlásához, mintegy 57 ezren pedig új otthon kialakításához, illetve megvásárlásához. A falusi csok 2019. júliusi bevezetése óta eddig 34 ezer lakóingatlan megszerzéséhez és felújításához járult hozzá.

Sok családot segített hozzá új építésű lakás vásárlásához a csok. Fotó: Havran Zoltán

Mi történik, ha nem születik meg a csok feltételeként vállalt gyerek?

A csok sajátossága, hogy azt

meglévő vagy tervezett gyermekekre tekintettel is igénybe lehet venni.

Utóbbiakkal kapcsolatban Tállai András emlékeztetett: a gyermekvállalásra egy gyermek esetén négy, kettőnél nyolc év áll rendelkezésre a szerződéskötéstől számítva. Új lakás építése vagy vásárlása esetén – a meglévő gyermekeket is figyelembe véve – a harmadik gyermek megszületésére tíz évig van lehetőség. Mindezek alapján könnyen kiszámítható,

a 2015-ös induláshoz képest eddig még csak az egy gyermek vállalásához megadott négyéves határidő telt le.

Tállai András kifejtette: a 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása esetében 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek. Egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal 1292 esetben vonták vissza a csoktámogatást. Az államtitkár azonban hangsúlyozta, még ebben az esetben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben.

Tállai András arról is beszélt, hogy 2015 júliusa óta több mint 78 ezer olyan szerződést kötöttek, amely házaspárok gyermekvállalásáról is szólt. Az érintett családok majdnem fele már elérte a tervbe vett gyermekszámot.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.