időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Megjelent a rendelet: összevonják a Szép-kártya alszámláit

Magyar Nemzet
2022.12.29. 11:20 2022.12.29. 14:44
Megjelent a rendelet: összevonják a Szép-kártya alszámláit

Az új esztendő első napjától összevonják a Széchenyi-pihenőkártya alszámláit – jelent meg a Magyar Közlönyben a vonatkozó rendelet. Ennek nyomán összeadódnak a korábbi szálláshely-, vendéglátás- és szabadidőzsebekben feltöltött összegek. A módosítás a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) véleményezésével született és mintegy két és fél millió kártyafelhasználót és csaknem ötvenezer hazai turisztikai szolgáltatót érint pozitívan. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint 

a Szép-kártya eddigi is a belföldi turizmus motorjának számított, azonban az intézkedés hatására várhatóan tovább nő a népszerűsége, hiszen mind a kártyatulajdonosok, mind az elfogadóhelyek, vállalkozások számára könnyítést és támogatást jelent a szankciós válságban. 

Előnyt jelenthet az is,  hogy most már nem szükséges az egyes alszámlákon rendelkezésre álló összeg nagyságát folyamatosan nyomon követni.

Az alszámlák közötti „átjárhatóságot” 2022. február 1-je óta tette lehetővé a kormány; a megszüntetésükre vonatkozó javaslat kidolgozását pedig a 2022. november 21-én bejelentett turisztikai vállalkozások gazdasági helyzetét javító intézkedéscsomag részeként írta elő. Ennek oka, hogy a vidéki Magyarországra elsősorban hazai vendégek utaznak, arányuk az idei év első 11 hónapja során a teljes, 26 milliós forgalmon belül 74 százalékos volt. 

Idén november végén a Szép-kártyákon rendelkezésre álló keret mintegy 88 milliárd forintot ért el, amelyet országszerte mintegy ötvenezer elfogadóhelyen használhatnak fel a kártyabirtokosok.

A Szép-kártya a tizenegy évvel ezelőtti létrehozása óta a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, népszerűsége a felhasználók körében töretlen, a kártyával történő költések hónapról hónapra meghaladják a jóváírt összeg mértékét. 2022. január–november között több mint 302 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a kártyákra, míg ugyanezen időszak alatt a munkavállalók költései meghaladták a 350 milliárd forintot – fűzte hozzá a Magyar Turisztikai Ügynökség. 
 

Turisztikai intézkedéscsomag született

A 2022. november 21-én megjelentek szerint egy hat pontból álló, harmincmilliárd forintos turisztikai mentőcsomagot fogadott el a kormány az MTÜ javaslatai alapján, amelynek köszönhetően jelentős segítséget kapnak a turisztikai vállalkozások terheik csökkentésében, gazdasági helyzetük javításában. Az intézkedések csaknem százezer kis- és középvállalkozó működését támogatják. A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a bevétel utáni négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. További könnyítést jelent, hogy az ágazatban dolgozóknak legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el. A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége az NTAK-nak 2023. július 1-jére módosul. A szálláshely-szolgáltatók továbbra is mentesülnek a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól. A magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek esetében pedig az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje egy évvel, 2024. január 1-jére kitolódik.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.