Megszólalt a Mol: növelik a feldolgozás szintjét, de a pánikvásárlások gondot okoznak

Ilyen felpörgő vásárlások mellett nem tudják teljesen ellátni a hazai igényeket, importra van szükség.

Magyar Nemzet
2022. 12. 06. 12:37
Budapest 2022.02.22. MOL benzinkút Foto: Kallus György / VG Fotó: KALLUS GYÖRGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol megkezdte a kőolajfeldolgozás szintjének fokozatos növelését a Dunai Finomítóban, a maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe – közölte a magyar olajtársaság.

A Mol 2022 október első felében hajtotta végre a Dunai Finomító tervezett leállítását. Az újraindítás közben kiderült, hogy a Mild Hydrocrack–Hydrogen Desulphurisation (MHC–HDS) üzemben és más üzemekben is további karbantartásra van szükség. 

E karbantartási munkák befejezése után megtörtént az MHCK–HDS üzem újraindítása. Ennek eredményeként a Mol megkezdte a kőolaj-feldolgozás szintjének fokozatos növelését. A maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe. 

A társaság közleménye szerint továbbra is elkötelezett a termékpiacainak biztonságos ellátásában, ugyanakkor a piac teljes ellátása nem lehetséges az importvolumenek szintjének növelése nélkül a jelenlegi környezetben. A Mol-részvény árfolyama perceken belül másfél százalékos emelkedéssel reagált a kedvező hírre – számolt be a Világgazdaság.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára már a társaság bejelentése előtt próbált megnyugtatni mindenkit, hogy korábban keletkezett műszaki hibát mostanra kijavították, a finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, néhány napon belül visszaáll a százszázalékos termelési kapacitásra.

A szakember szerint ezzel együtt problémák még maradnak, az ellátás másik fontos eleme, az import ugyanis továbbra is hiányzik. Így amíg ilyen ütemben pörög a pánikvásárlás, és fennmarad a hatósági árszabályozás, a Mol nem tudja kiszolgálni a hazai igényeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.