időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Megszólalt a Mol: növelik a feldolgozás szintjét, de a pánikvásárlások gondot okoznak

Magyar Nemzet
2022.12.06. 12:37 2022.12.06. 12:56
Megszólalt a Mol: növelik a feldolgozás szintjét, de a pánikvásárlások gondot okoznak

A Mol megkezdte a kőolajfeldolgozás szintjének fokozatos növelését a Dunai Finomítóban, a maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe – közölte a magyar olajtársaság.

A Mol 2022 október első felében hajtotta végre a Dunai Finomító tervezett leállítását. Az újraindítás közben kiderült, hogy a Mild Hydrocrack–Hydrogen Desulphurisation (MHC–HDS) üzemben és más üzemekben is további karbantartásra van szükség. 

E karbantartási munkák befejezése után megtörtént az MHCK–HDS üzem újraindítása. Ennek eredményeként a Mol megkezdte a kőolaj-feldolgozás szintjének fokozatos növelését. A maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe. 

A társaság közleménye szerint továbbra is elkötelezett a termékpiacainak biztonságos ellátásában, ugyanakkor a piac teljes ellátása nem lehetséges az importvolumenek szintjének növelése nélkül a jelenlegi környezetben. A Mol-részvény árfolyama perceken belül másfél százalékos emelkedéssel reagált a kedvező hírre – számolt be a Világgazdaság.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára már a társaság bejelentése előtt próbált megnyugtatni mindenkit, hogy korábban keletkezett műszaki hibát mostanra kijavították, a finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, néhány napon belül visszaáll a százszázalékos termelési kapacitásra.

A szakember szerint ezzel együtt problémák még maradnak, az ellátás másik fontos eleme, az import ugyanis továbbra is hiányzik. Így amíg ilyen ütemben pörög a pánikvásárlás, és fennmarad a hatósági árszabályozás, a Mol nem tudja kiszolgálni a hazai igényeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.