Nem a legnagyobb a legdrágább az ingatlanpiacon

Az idén eladott legdrágább ingatlanért 2,3 milliárd forintot fizettek ki, a kúria a Fejér megyei Óbarokon található.

M. Orbán András
2022. 12. 26. 8:30
null
Fotó: Csaba E Kerekes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén eladott legdrágább ingatlanért 2,3 milliárd forintot fizettek ki, a kúria a Fejér megyei Óbarokon található. A huszonhárom és fél hektáros birtokot két patak szeli át, és maga a villa sem kicsi, 1440 négyzetméter – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az évet összegezve. Hozzátette: habár idén ez a legtöbbe kerülő eladott ingatlan, alapterületre korántsem a legnagyobb.

Csongrád-Csanád megyében, több mint harminchektáros telken fekszik az az épületegyüttes, amelyből a lakóépület 5800, az étterem és a melléképületek hat-hat ezer négyzetmétert tesznek ki. Fél év kellett az eladásához, jellegéből adódóan a 12 szobás komplexum nem, vagy nem csupán lakófunkciót szolgál. Hatszázötvenhatmillió forintba került – ismertette Balogh László.

A legkisebb alapterületű, nem fővárosi ingatlan Sopronban található, mind­össze tíz négyzetméteres, és tízmillió forintba került. Ez ebben az esetben egymillió forintos négyzetméterárat jelent – mondta Balogh László, ám felhívta a figyelmet, a minilakások esetében azt nézik, mi az a legalacsonyabb ár, amiért már lakhatásra alkalmas lakóingatlant kínálnak. Ez alapján a kecskeméti, 11 négyzetméteres minigarzon 13,9 millió forintos ára is darabárazás inkább, semmint négyzetméter-alapú. Az ország legkisebbnek mondható lakása, a mindössze hat négyzetméteres Ferenc körúti ingatlan nem egészen egy hónap alatt kelt el, közel kilencmillió forintért. Ennek kapcsán a szakértő rámutatott, hogy az ilyesfajta ingatlanok vevői és bérlői köre is behatárolható.
Az egyik vevőkör, amelynek tagjai befektetésre keresnek lakást, ám kevés a kezdőtőkéjük. Turisták körében nem túl népszerű az ilyen minilakásméret, ha pedig a kiadhatóságot nézzük, fél ­úton jár a szobabérlés és a teljes lakás között, hiszen jellemzően mosdó, zuhanyzó, minikonyha tartozik hozzá, amelyeket „ügyes logisztikával” alakítottak ki – magyarázta Balogh László.

Bérleti díja is a szobaárak és a teljes lakás árai között mozog, a bérlői körnek kompromisszumot jelent a nyolcvanezer forint körüli díj, szemben egy teljes lakáséval, ami Budapesten már a kétszázezer forintot is közelítheti. (A lélektani, százezer forintos határ közelében jellemzően Soroksáron találni kiadó házakat, lakásokat.)

A ténylegesen legolcsóbb ingatlan nem egészen félmillió forint, egy negyven négyzetméteres mélykúti ház, ami egy ötszázötven négyzetméteres telken áll.

Igen erős kompromisszumokkal nevezhető lakhatónak, a közműveket be kell vezetni, és néhány ablaka be van deszkázva – mondta el Balogh László.
Ami a piac egészét illeti, változatos képet mutatott a 2022-es év, teljes ellentéte volt a 2020-asnak, a járvány első esztendejének. Az idei év elején pörgött a piac, és csak a vége mutat visszaesést. A rezsiszabályok változása és az emelkedő kamatok miatt – logikától teljesen függetlenül – nem a kistelepüléseken lévő többgenerációs házakat a legnehezebb eladni, hanem a nagy alapterületű, kedvezőtlen energetikai besorolásúa­kat, illetve a nagy értékűeket. Utóbbi kapcsán Balogh László megjegyezte: a villákat, épületegyütteseket inkább üzleti, kevésbé lakossági célra hasznosítják, ám hitelt ezek megvásárlásához is igényelnek a vevők. A kisebb házakat, lakásokat most is keresik, egy garzon továbbra is jó befektetésnek bizonyul.

 

Borítókép: Egy fejér megyei kúriáért 2,3 milliárd forintot fizetett ki a vevő (Forrás: Ingatlan.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.