Megfordultak a költözési irányok

Amíg a koronavírus-járvány idején a természetközelibb életforma, az agglomeráció és a külváros került előtérbe, addig a rezsiszabályok változása, valamint a megugró infláció fordított a folyamatokon. A panellakás rezsije kiszámítható, ennek megfelelően keresett ingatlantípus ma is.

M. Orbán András
2022. 12. 19. 6:44
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezsicsökkentés változásának bejelentése és a megugró infláció, az élelmiszerárak és az üzemanyag drágulása változtatott az ingatlanpiaci folyamatokon. A járvány alatti tömeges kiköltözési hullám alábbhagyott, a magas rezsiszámláktól tartva többen elgondolkodtak a visszaköltözésen, hiszen például egy rezsibarát panellakásnak jóval kiszámíthatóbbak a fenntartási költségei, mint egy családi háznak – erről beszélt lapunknak Benedikt Károly.

Ismét a panel lehet a sláger

A Duna House elemzési vezetője emlékeztetett,

a pandémia idején a szabadabb, természetközelibb életforma vonzotta az embereket, sokan a városi bezártság helyett a vidéki vagy legalábbis az agglomerációs és külvárosi területeket választották, és tágasabb, kerttel rendelkező ingatlanokban rendezkedtek be a mindennapi életre.

A fővárosból kitelepülők főként Pest megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, illetve a Velencei-tó és persze a Balaton környékén található településekről ingázással, szerencsésebb esetben távmunkával könnyedén teljesítették a mindennapokat.

Most már úgy tűnik, mindez a múlté. Abban, hogy a panelek ismét keresettebbek lettek, elsősorban alacsony fenntartási költségük játszik szerepet. Olyannyira, hogy az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési adatai alapján a panellakások esetében tovább gyorsult a piac.

Mire elég most a csok?

Benedikt Károly kérdésünkre kitért rá, hogy

a rezsiváltozás bejelentését követően a kereslet átcsoportosult a kedvezőbb energetikájú, alacsony fenntartási költségű ingatlanok irányába,

miközben a piacon egyre több a korszerűsítésre váró otthon. Aki nem azonnal szeretne költözni, könnyebben vállalja a felújítási munkálatokat, és a végére még akár jobban is járhat, ha kiváló állapotú ingatlan vásárlása helyett vállalja a szükséges korszerűsítéseket.

Az emelkedő kamatkörnyezet, az infláció és alapvetően az élet drágulásának eredményeként az év végére többen letettek otthonteremtési terveikről vagy a tervezetthez képest kisebb hitelösszeget tudnak csak felvenni

– magyarázta Benedikt Károly, jelezve, hogy a vásárlások körülbelül harmadához igényelnek jelenleg lakáskölcsönt. Felértékelődött ugyanakkor az államilag támogatott konstrukciók szerepe. Amíg a harmadik negyedévben az ingatlanvásárlások alig negyedéhez adtak be igénylést a csokra a Credipass országos adatai szerint, addig a negyedik negyedévből rendelkezésre álló adatok alapján a hitelügyletek 79 százalékában igényelték a hitelfelvevők a családi otthonteremtési kedvezményt a jelzáloghitelük mellé.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.