Továbbra is a vidék húzhatja az ingatlanpiaci forgalmat

A tervezett költségvetési számok alapján a lakásvásárlók várhatóan minden családtámogatási lehetőség hosszabbításával számolhatnak.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 10:54
Falusi csok
20210111 Gyöngyösfalu Falusi CSOK illusztráció Képen: Horváth Tibor és Horváth Viktória Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Fotó: Szendi Péter/Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A falusi csok meghosszabbításával újabb 30 milliárd forint érkezhet a vidéki ingatlanpiacra, amelynek köszönhetően a tavalyi év után idén is a vidék lehet a húzóerő az ingatlanpiaci forgalomban – állapította meg a Duna House, felidézve, hogy szerdai bejelentés szerint a Magyar falu program részeként az év végéig meghosszabbítják a falusi csok igénylésének lehetőségét. 

A 2678 településen elérhető támogatást 2019-es indulása óta már 31 ezer család igényelte, eddig 170 milliárd forint értékben. A falusi csok egy gyermek nevelése esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, háromnál pedig 10 millió forintos segítséget jelenthet 

a családoknak, használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez. 

Az ingatlanközvetítő cég csütörtöki közleménye szerint a 2022 elején mért statisztikák alapján a falusicsok-kérelmek több mint felét lakásvásárlással egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre igényelték, átlagosan 7,7 millió forint összegben. A falusicsok-kérelmek kisebb részét már meglévő ingatlanok korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be az ügyfelek, átlagosan 2,8 millió forint összegben.

A kistelepülési támogatás a tavalyi bővítésnek köszönhetően már a községek több mint 90 százalékánál elérhetők, és 

a csok- és a falusicsok-igénylések tavalyi darabszáma alapján a támogatások összesen az ingatlanpiaci forgalom körülbelül 20 százalékánál jelentettek segítséget. 

– A kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak az értékesítők. A bővüléshez hozzájárult a falusi csok lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését – mondta Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

Mint megjegyezte, 

a tervezett költségvetési számok alapján várhatóan minden családtámogatási lehetőség hosszabbításával számolhatnak majd a lakásvásárlók, 

ezzel együtt szerinte a támogatások összegét, konstrukcióját érdemes lenne az ingatlanpiaci változásokhoz igazítani. 

– Például a falusi csok esetén az indulása óta változatlan összegű a támogatás, amely a lakásárak szignifikáns emelkedése miatt mérséklődő segítséget jelent az ingatlanvásárlóknak – mutatott rá.

A Duna House Barométer idei első negyedéves adatai szerint vidéken átlagosan 26 millió forintért lehet egy téglalakáshoz jutni – amelyhez a támogatás 2, 3, 10 vagy 38 százalékát tehetné ki a vételárnak. Adataik szerint 2019 harmadik negyedévében, a falusi csok bevezetésekor egy vidéki, háromgyermekes család akár a kiszemelt ingatlan árának felét is ki tudta egyenlíteni a támogatás összegéből.

Borítókép: újabb megerősítést kap a vidéki ingatlanpiac a hosszabbítással (Fotó: Szendi Péter/Vas Népe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.