időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Mérséklődik az új építésű ingatlanok drágulása

M. Orbán András
2022.12.09. 06:05
Mérséklődik az új építésű ingatlanok drágulása

Nincsenek jelentősen megnövekedett kivitelezési határidők az újlakás-piacon a lapunk által megkérdezett szakértők szerint, ugyanakkor a következő időszakban a drágulás üteme és a kereslet is csökken.

A Magyar Nemzeti Bank novemberben közzétett legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján egyértelműen azoknak jobbak a lehetőségeik az ingatlanpiacon, akik igénybe tudtak venni valamilyen otthonteremtési támogatást, idén pedig összesen 23 ezer új lakás átadása várható. Jövőre visszaesésre számít mind a jegybank, mind az ágazat. 

Az OTP Ingatlanpont lapunk megkeresésére azt válaszolta: az állományukban lévő újlakás-projektek kapcsán egyelőre nem tapasztaltak komolyabb csúszásokat. Bár országos statisztika nem áll rendelkezésükre, ám a jegybank lakáspiaci jelentéséből kiderül, a 2021 óta befejezett és értékesítés alatt álló budapesti újlakás-fejlesztések kétharmadánál a kivitelezési idő két és három év közé tehető. A koronavírus-járvány első hullámával kezdődő és a jelenlegi háborús helyzet természetesen okozott, illetve okoz továbbra is feszültséget az ellátási láncokban, ami így lényegesen nagyobb terhet ró a mostani beruházásokra. De ennek ellenére nem tapasztalhatók kiemelkedő mértékű késedelmes teljesítések – mutattak rá válaszukban a szakértők. 

Ami az árakat illeti, az új lakások esetében egyre nehezebb megállapítani azt, hogy a drágulás hátterében a projekt életciklusa alatti „normál” költségnövekedés áll (azaz amiatt nő az ár, mert előrehaladott az építkezés, nagyobb a kereslet, vége a kezdeti akcióknak) vagy az építőanyag- és a munkaerőköltség emelkedése van a háttérben, esetleg késés miatt mindez még jobban felborul, és ehhez adódik hozzá az alapból is emelkedő árszint.

Extrém esetet véve – amikor minden áremelkedést okozó tényező megjelenik egy projektben – előfordulhat, hogy az első tervasztalos meghirdetés és az átadás utáni értékesítés között ugyanannak a lakásnak az árcédulája akár hatvan-nyolcvan százalékkal mutat magasabb összeget – magyarázták. A legfrissebb tapasztalataik azonban azt mutatják, hogy a következő időszakban csökken az árnövekedés mértéke. Ennek oka, hogy a Zöld otthon program okozta előre hozott vásárlások és a hitelkamatok emelkedése miatti keresletcsökkenést a beruházók is érzékelik.

Kérdésünkre a szakértők elmondták, az OTP Ingatlanpont új építésű kínálatából vásárlók jelentős arányban vesznek fel hitelt, azonban ezekről pontos statisztikát nem vezet a bankhoz tartozó közvetítőhálózat. Az OTP Bank hitelekre vonatkozó válaszából pedig az derül ki, a hitelszerződés aláírása után nincs lehetőség arra, hogy az igénylő módosítson a megítélt összegen. Amennyiben további forrásra van szüksége az ingatlan megvásárlásához, újabb igénylést nyújthat be a pénzintézethez, azonban ez egy új hiteligénylési folyamat és a hitel megítéléséhez meg kell felelnie az MNB adósságfék-rendelet előírásainak – tették hozzá.

Borítókép: Idén összesen 23 ezer új lakás átadása várható (Fotó: Kurucz Árpád)

Otthonteremtés drága hitelkörnyezetben

Az elmúlt fél évben is folytatódott az ingatlanok drágulása a Budapest környéki településeken, ahol 2022 első felében átlagosan tízszázalékos volt az áremelkedés 2021-hez képest.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.