Otthonteremtés drága hitelkörnyezetben

Töretlenül népszerű a főváros agglomerációja, az elmúlt fél évben is folytatódott a drágulás. Vác, valamint a keleti szektor maradt megfizethetőbb, és még inkább felértékelődtek az otthonteremtési támogatások.

M. Orbán András
2022. 10. 30. 6:52
Nagykovácsi agglomeráció Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A főváros és agglomerációjának teljes lakossága megközelíti a két és fél millió főt a statisztikai hivatal adatai szerint. Az agglomerációs települések hat szektora közül a déliben a legmagasabb a lakosságszám – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Népesség szempontjából a sereghajtók a délkeleti és a nyugati szektor – tette hozzá. Jelezte: a kiköltözés mellett döntő családoknak a bizonytalan gazdasági helyzet és a financiális nehézségek, továbbá az energiaárak emelkedése miatt minden eddiginél jobban mérlegelniük kell, hogy milyen tulajdonságú és mekkora értékű ingatlan fér bele a költségvetésükbe.

Az elmúlt fél évben is folytatódott az ingatlanok drágulása a Budapest környéki településeken, ahol 2022 első felében átlagosan tízszázalékos volt az áremelkedés 2021-hez képest. 

 

A főváros agglomerációs területén 2022 első fél évében az északnyugati szektor települései voltak a legdrágábbak: Nagykovácsi, Üröm és Szentendre. Utóbbi város a Duna House értékesítési adatai alapján 2021-hez képest bő negyedével drágult. 

 

A második legdrágább agglomerációs terület a nyugati szektor, így például Törökbálint, Biatorbágy, Budakeszi és Budaörs. Vác elérhető négyzetméterárainak köszönhetően nem csak az ingázók kedvelt városa, a befektetési célú vásárlók is megjelentek a településen.

Az agglomerációs területek közül kedvezőbb áron találhatnak az érdeklődők eladó ingatlanokat a keleti szektorban, a többi között Gödöllőn, Veresegyházán vagy Pécelen. A Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján főként nagyobb, tágasabb otthon reményében választják a vásárlók a fővárost övező területeket, de sokan az otthonteremtési támogatások igénybevételével első, saját ingatlanjukban, csendesebb, tisztább levegőjű környezetben szeretnének családot alapítani.

 

A főváros környékén, elsősorban Pest megyében a hatvan-nyolcvan, valamint a negyven-hatvan négyzetméteres lakások és házak keltek el legnagyobb számban a Duna House adatai alapján 2022 harmadik negyedévében.

 

Benedikt Károly kérdésünkre elmondta még, az emelkedő kamatkörnyezetben felértékelődtek az otthonteremtési támogatások és a hozzájuk kapcsolható kamattámogatott, háromszázalékos kölcsönök, hiszen például egy nettó háromszázezer forint bevételű ügyfél esetében, 15 millió forintos hitelösszeggel és húsz év futamidővel számolva a piacon elérhető jelzáloghitelek kamata átlagosan 8,5 százalék.
A csok egy gyerek mellett hatszázezer forint támogatást jelent, de új építésű ingatlan esetén az ötszázalékos áfával, az adó-visszatérítési támogatással és az illetékmentességgel már milliós nagyságrendű összeg maradhat a vásárlók zsebében. A babaváró támogatás segítségével még az önerő nélküli családok előtt is nyitott a lehetőség az otthonteremtésre.

Borítókép: Nagykovácsi volt az egyik legdrágább település az agglomerációban az első félévben (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.