Részleges vasárnapi boltzárról döntött a horvát kormány

A javaslatot még el kell fogadnia a parlamentnek is. A jogszabály alól vannak kivételek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 15:26
kuna euro
This photograph taken on September 26, 2022, shows a woman examining food items on a supermarket shelf displaying product prices in both Kuna and Euro currency, in Zagreb. - Croatia is counting down the weeks before switching to the Euro, while some in one of European Union's weakest economies question the timing amid challenged global security and rampant inflation. On January 1, the Balkan nation of 3.9 million people will bid farewell to its Kuna currency and become the eurozone's 20th member. The change comes less than a decade since the former Yugoslav republic, independent since 1991, joined the EU. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárvatartásáról – közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető kiemelte: a törvénymódosítási javaslat szerint – amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia – néhány kivételt leszámítva 

 

legfeljebb 16 hétig engedélyezik a boltok vasárnapi nyitvatartását, továbbá vasárnap vagy munkaszüneti napokon 50 százalékkal megnövelik az alapbért.

 

A jogszabálytervezet a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket. A trafikok és a pékségek vasárnap 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a kormányülés sajtó számára is nyilvános részén elmondta: a kabinet javaslatának elfogadása lehetővé teszi elsősorban a boltokban dolgozó munkavállalóknak, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék.

A javasolt modell a miniszterelnök szerint megegyezik a több más ország által bevezetett modellel, de Horvátországra van szabva, mert az ország rendkívüli mértékben függ a turizmustól.

 

Ezzel a szabályozással a vasárnapokat a családok napjává tesszük, így erősítve a horvát társadalom magját, ugyanakkor a 16 munkavasárnappal a szezonban és a nagyvárosokban lehetőség nyílik arra, hogy a boltok maguk döntsenek a munkabeosztásáról

 

– mondta Plenkovic.

Ha vasárnap dolgozik valaki, akkor a munkáltatónak ezt megfelelően kell honorálnia. A munkatörvény módosításával 50 százalékkal drágítják a vasárnapi munkát a hétköznapokhoz képest – tette hozzá végezetül a kormányfő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.