időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Részleges vasárnapi boltzárról döntött a horvát kormány

Magyar Nemzet
2022.12.01. 15:26 2022.12.01. 15:34
Részleges vasárnapi boltzárról döntött a horvát kormány

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárvatartásáról – közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető kiemelte: a törvénymódosítási javaslat szerint – amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia – néhány kivételt leszámítva 

 

legfeljebb 16 hétig engedélyezik a boltok vasárnapi nyitvatartását, továbbá vasárnap vagy munkaszüneti napokon 50 százalékkal megnövelik az alapbért.

 

A jogszabálytervezet a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket. A trafikok és a pékségek vasárnap 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a kormányülés sajtó számára is nyilvános részén elmondta: a kabinet javaslatának elfogadása lehetővé teszi elsősorban a boltokban dolgozó munkavállalóknak, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék.

A javasolt modell a miniszterelnök szerint megegyezik a több más ország által bevezetett modellel, de Horvátországra van szabva, mert az ország rendkívüli mértékben függ a turizmustól.

 

Ezzel a szabályozással a vasárnapokat a családok napjává tesszük, így erősítve a horvát társadalom magját, ugyanakkor a 16 munkavasárnappal a szezonban és a nagyvárosokban lehetőség nyílik arra, hogy a boltok maguk döntsenek a munkabeosztásáról

 

– mondta Plenkovic.

Ha vasárnap dolgozik valaki, akkor a munkáltatónak ezt megfelelően kell honorálnia. A munkatörvény módosításával 50 százalékkal drágítják a vasárnapi munkát a hétköznapokhoz képest – tette hozzá végezetül a kormányfő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.