A valóság megcáfolta a baloldali gazdasági szakértőket

Összeállítás készült a borús baloldali jóslatokból, amelyeket ezúttal sem igazolt a valóság.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 01. 11. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy 2010 óta minden évben, úgy tavaly is többször eltemették a magyar gazdaságot a kormánnyal kritikus közgazdászok. A Világgazdaság összeállítást készített a borús baloldali jóslatokból, amelyeket ezúttal sem igazolt a valóság.

„Zsugorodás mindenhol, minden szektorban, sehol egy ellensúly. A gyengülő forint pedig még rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra. Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval” – írta augusztus 29-i blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakember. Mindezt annak kapcsán fogalmazta meg, hogy augusztusban az európai gázárak megduplázódtak, míg a nyár folyamán összességében megnégyszereződtek. Jelezte: „ha a gázárak itt maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek”.

Csaba László sem finomkodott a HVG-nek adott július 20-i interjúban. A közgazdász azt mondta, hogy „az őszi-téli számlák kézhezvétele sokkterápiával fog fölérni”.Szerinte a „a hatás pusztító lesz, különösen a középrétegre, akik a kutatások szerint nagy arányban szavaztak a Fideszre.”

A fentiekhez képest kiderült: csak kevesen lépték túl a lakossági fogyasztók közül a rezsicsökkentett keretet. 

Az augusztustól november végéig kibocsátott áramszámlák 66 százaléka és a gázszámlák 78 százaléka nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát – ismertette december 30-án az MVM Next.  Azokat sem rendítette meg a piaci ár fizetése, akik kicsúsztak a kedvezményes sávból. Az a mindössze 4,5 százaléknyi áramfogyasztó, akiknél a legkisebb túllépés jelentkezett, csak egy–öt százalékban használt a rezsicsökkentett sáv feletti mennyiséget.

Bokros Lajos közgazdász is messze ment a nyilatkozatával. Augusztus 10-én az ATV műsorában a 2008-as állapotokhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. A riporter kérdésére azt mondta, hogy „természetesen ma is fenyeget az államcsőd, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat”.  Ehhez képest Magyarország pénzügyi finanszírozása nem került veszélybe, ehhez pedig uniós forrásokra sem volt szükség.

Róna Péter közgazdász március 4-én szintén az ATV műsorában ejtett el kemény mondatokat. Azt állította, hogy a „magyar külpolitika romokban hever”, ide pedig „EU-s pénzek, amíg Orbán kormányon van, nem fognak jönni”. Hozzátette: napirendre sem fogják tűzni a témát a megállapodásról a helyreállítási alap forrásairól. Megerősítésként kijelentette: „ezt nem gondolom, hanem tudom”. 

Mindezzel szemben Magyarország a múlt év végéig minden olyan megállapodást aláírt az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi a hozzáférést az európai uniós pénzekhez.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke is beállt a sorba. A Szabad Európa portálon szeptember 26-án megjelent interjúban a következőket nyilatkozta: „Csődhullám lesz, és elbocsátások is lesznek. Senki kezében nincs olyan eszköz, amivel ezt meg lehetne állítani, vagy akár csak jelentősen tompítani lehetne a gazdasági hatásait”. A valóság erre is rácáfolt, Magyarország tavaly történelmi sikert ért el a munkaerőpiacon.

A teljes cikk itt érhető el: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/01/a-valosag-megcafolta-a-baloldali-gazdasagi-szakertoket

 

Borítókép: Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.