Mára az átalányadózás lett a legnépszerűbb adózási forma

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 19:00
IZER Norbert
Budapest, 2021. december 13. Izer Norbert pénzügyminisztériumi államtitkár az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 13-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború és szankciók sújtotta nehéz helyzet ellenére is nőttek a reálbérek hazánkban, ezzel összhangban a magyar adópolitika legfontosabb célkitűzései változatlanok: a munkát terhelő adók csökkentése, az adórendszer egyszerűsítése, a gazdaság fehérítése. Ennek része volt az önfoglalkoztatók adózási környezetének sikeres átalakítása – mondta el a Vg.hu-nak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

 

A magyar adórendszer a közelmúltban több nemzetközi megerősítést is kapott – emlékeztetett az államtitkár. Egyrészt az uniós statisztikai hivatal első helyre sorolta hazánkat az adócsökkentési rangsorban, másrészt az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgálva értünk el kimagasló eredményt.

 

Az államtitkár felidézte: a kata átalakítására azért volt szükség, mert több olyan területet találtak, ahol nem az eredeti céljának megfelelően használták az adónemet, hanem például munkaviszony kiváltására. Mára megszűntek ezek a visszaélési lehetőségek. Ugyanakkor a korábbi szabályoknál jóval kedvezőbb feltételt kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozók számára az új kata. Például az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig biztosít egyszerű és kedvezményes adózási módot számukra. Az adó mértéke pedig továbbra is havi ötvenezer forint.

 

Izer Norbert a lap érdeklődésére elmondta, mostanáig 145 638 vállalkozó jelezte, hogy a továbbiakban az új kata szerint szeretné folytatni a tevékenységét.

 

A feldolgozott adatok alapján ebből mintegy 120 ezer fő korábban aktív főállású katás volt, míg csaknem 12 ezren a szünetelő vállalkozásukat indították újra a kedvezőbb szabályok hatására. A várakozásoknak megfelelően a kata alól kikerülő egyéni vállalkozók számára az átalányadózás jelentette az elsődleges alternatívát. Ez alá napjainkig 209 779 vállalkozás jelentkezett be. Általános szabályok alá fog esni 78 658 fő, 42 764 pedig nem egyéni vállalkozóként folytatja tovább a tevékenységét.

Úgy fogalmazott, a tevékenység szerinti megoszlást vizsgálva látható, hogy azokban az ágazatokban, ahol a vállalati ügyfeleknek kibocsátott számlák aránya jellemzően alacsony volt – például fodrászat –, az arra jogosult (főállású egyéni vállalkozó) korábbi katás adózók túlnyomó többsége megmaradt az új adónem hatálya alatt. Azokban az ágazatokban ugyanakkor, amelyek jellemzően üzleti ügyfelek számára bocsátottak ki számlákat, elenyésző az átlépők aránya.

Az államtitkár kiemelte: mára az átalányadózás lett a legnépszerűbb adózási forma. 

 

Az átalányadózás átalakításával sikerült egy kompromisszumos megoldást kialakítani azon egyéni vállalkozók számára is, akik bár nem tartoztak a kata eredeti célcsoportjába, de szintén jelentős igényük volt egy egyszerűen adminisztrálható, kedvező adónemre.

 

Borítókép: Izer Norbert elmondta: eddig több mint 145 ezer vállalkozó jelezte, hogy az új kata szerint folytatná a tevékenységét (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.