Rangos gazdasági díjat kapott Csák János

Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta idén a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági nagydíjat. A díj junior fokozatát Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője, egyetemi docens vette át. Az elismeréseket Matolcsy György, a jegybank elnöke adta át csütörtökön, a rendezvény budapesti díjátadóján.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 19. 11:46
CSÁK János
Budapest, 2022. december 22. Csák János kultúráért és innovációért felelõs miniszter beszédet mond a magyar opera 200 éves évfordulója alkalmából, a Magyar Opera 200 címmel rendezett ünnepi megemlékezésen a Magyar Állami Operaház Eiffel Mûhelyházában 2022. december 22-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismerés olyan kiemelkedő szakembereknek és fiatal tehetségeknek adományozható, akik kimagasló munkájukkal hozzájárulnak a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez, valamint támogatják a fiatalok pénzügyi képzését, ezzel is hozzájárulva a hazai tudástőke növeléséhez.

Matolcsy György méltatásában Csák Jánosról azt mondta, életműve azt üzeni, hogy a vállalaton belüli reformok és az ország megújulására való törekvés egybeesik. Kiemelte, most Csák János van abban a helyzetben, hogy egy innovatív Kárpát-medencei egységes teret szervezzen.

A miniszter a díj átvétele utáni beszédében úgy fogalmazott, egy ország akkor lehet sikeres, ha az állandó változások mellett megtartja a kulturális, gazdasági és lelki örökségét. Feladatnak nevezte a „kötödések ápolását”, a béke és biztonság megteremtését, az egyensúlyok kialakítását, amivel „eljutunk az ősi krédónkhoz, ami az Isten, család, haza”.

Hortay Olivér a díj átvételekor megköszönte a jegybank alapítványának támogatását. Az energiapolitikai szakember 2016 és 2019 között a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítványnál PhD kiegészítő képzésen vett részt.

A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át, majd 2021-ben állami díjként alapította újra.

Matolcsy György a rendezvényen kiemelte, hogy a Wekerle Sándor volt pénzügyminiszter és miniszterelnök nevét viselő díjat azok kaphatják meg, akik a modernizációt, innovációt képviselik és a Kárpát-medencei egységes gazdasági építkezést szolgálják.

Hozzátette, hogy Wekerle Sándor a polgárosodás jelképe volt, azért is fontos személyének és életművének ápolása, mert széles polgárosodáson alapuló korszakot szeretnének Magyarországon építeni.

– A Trianon után elveszett Kárpát-medencei gazdasági egység kizárólag gazdasági, pénzügyi, kulturális és innovációs eszközökkel szerezhető vissza – hangsúlyozta a jegybankelnök. 

 Tavaly a díj nagydíj fokozatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a junior fokozatát Farkas Dezső fiatal vállalkozó kapta.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)


   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.