időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság

Magyar Nemzet
2023.01.27. 09:20 2023.01.27. 09:27
Történelmi csúcson a foglalkoztatottság

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság – kommentálta a legfrissebb munkaerőpiaci adatokat a Gazdaságvédelmi Minisztérium. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataiból kiderül: a foglalkoztatottak száma decemberben 4,704 millió volt, 17 ezerrel több, mint egy éve. A 2022-es év egészében a foglalkoztatottak átlagos száma 61 ezerrel, 4,696 millió emelkedett, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 74,4 százalék volt, 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt. A 2022-es év egészében a munkanélküliek átlagos száma 176 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent.

Tavaly október–decemberben az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküliek száma 9 ezerrel, 189 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt.

Külön kiemelhető eredmény, hogy tavaly a fiatalok munkanélkülisége jelentősen mérséklődött, 13,5 százalékról 10,6 százalékra – jelezte a minisztérium.

A tárca értékelése szerint a munkaerőpiaci folyamatok visszaigazolják a kormány célzott gazdaságpolitikai intézkedéseit, hiszen 2022-ben a háború és a szankciók sújtotta nehéz körülmények ellenére is sikerült megvédeni a teljes foglalkoztatottságot, így a családokat.

Annak érdekében azonban, hogy 2023-ban kivédjük a recessziót és megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tovább kell erősíteni a gazdaság válságállóságát és versenyképességét 

– fogalmaznak a közleményben. Ezért indítja el a kormány hétszázmilliárdos kerettel 2023 februárjától a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, amellyel már háromezermilliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő olcsó finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára, a kitermelhetetlenül magas kamatkörnyezetben is.

– A következő időszakban a foglalkoztatásban nem számítunk érdemi változásra. A munkanélküliségi ráta kismértékű növekedése ugyan nem kizárható, de drasztikus emelkedésre nem számítunk, az csupán az energiaválság elhúzódása esetén következhetne be. A munkanélküliség decemberben ugyanis úgy maradt négy százalék alatt, hogy a gazdasági teljesítmény vélhetően sorozatban már a második negyedévben csökkent – reagált a friss adatokra Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.