Az EB jóváhagyta négy nagy mobilszolgáltató egyesülését az 5G-hálózat fejlesztése érdekében

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica és a Vodafone Group közötti ügylet nem csökkenti jelentősen a versenyt a francia, a német, az olasz és a spanyol piacon – olvasható a VG cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: VG.HU2023. 02. 13. 16:41
Höttges, Timotheus
Köln, 2017. május 31. Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG német távközlési vállalat vezérigazgatója távirányítású robotot mozgat a színpadon a részvényesek közgyûlésén Kölnben 2017. május 31-én. (MTI/EPA/Friedemann Vogel) Fotó: FRIEDEMANN VOGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenes szabályozás alapján feltétel nélkül jóváhagyta a Deutsche Telekom AG, az Orange SA, a Telefónica S.A. és a Vodafone Group közös vállalatának létrehozását.

A brüsszeli testület arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem kelt versenyjogi aggályt az Európai Gazdasági Térségben.

A közös vállalkozás platformot nyújt majd a szóban forgó márkáknak és kiadóházaknak digitális marketing- és hirdetési tevékenységeik támogatására Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A kérelmezők szerint azért van szükség a konszolidációra, mivel csak egyesült erővel képesek összpontosítani az erőforrásokat a nagy sebességű széles sávú, valamint az 5G-s hálózat rendkívül költséges páneurópai kiépítéséhez. A közös cég a felhasználó beleegyezése esetén az ő mobil- vagy vezetékes hálózati előfizetéséből generálva létrehoz egy egyedi digitális kódot. A kód lehetővé teszi a márkák és a kiadók számára, hogy a webhelyükön vagy az alkalmazásukban azonosítsák a felhasználókat – anélkül, hogy tudnák az illetők valódi kilétét –, különböző csoportokba sorolják őket, hogy az általuk szolgáltatandó tartalmakat az így létrejött csoportok érdeklődéséhez igazítsák – olvasható a VG cikkében.

Az eredeti cikk Az EU jóváhagyta négy európai mobilszolgáltató egyesülését címen érhető el a VG oldalán.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról is, hogy sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása.

„2023. január 31-ével pénzügyi értelemben is lezárult a tranzakció, amellyel a Magyar Állam és a 4iG Nyrt. közvetett tulajdonrészt szerzett a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ben. Az akvizíció sikeres zárásával minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, a piacon vezető szerepet betöltő vállalatcsoport jöjjön létre, amely képes a XXI. századi digitális kihívásoknak is megfelelve megerősíteni Magyarország versenyképességét” – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A tranzakció pénzügyi zárását követően a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik Magyarország második legnagyobb hazai távközlési vállalatában.

A minisztérium szerint ezzel sikeresen megvalósult a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

„A tranzakció hozzájárulhat a piaci verseny erősödéséhez és a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez, számos előnyhöz juttatva az ügyfeleket. A most lezárult befektetéssel a magyar állam célja többségi hazai tulajdon kialakítása egy olyan nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, mint a távközlési szektor” – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.