Kevesebb burgonyát termelhetnek a brit gazdák

Egyre több brit gazda dönt úgy, hogy csökkenti a burgonya vetésterületét, vagy teljesen lemond a termesztéséről a megemelkedett költségek miatt, ezt pedig végső soron a fogyasztók is megérzik majd. Emelkedni fog a krumpli ára a boltokban, és a választék is kisebb lesz.

V4NA
2023. 02. 09. 10:00
burgonya
Close up of farmer holding crop of organic potatoes (Photo by Monty Rakusen / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP) Fotó: AFP/Monty Rakusen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A burgonyát általában tavasszal vetik, és augusztus végétől októberig takarítják be, sok brit gazda azonban már meghozta a döntést, hogy csökkenti a vetésterületet, néhányan pedig úgy döntöttek, hogy teljesen lemondanak a burgonyáról.

Cedric Porter, a World Potato Markets-től úgy becsüli, hogy 

 

2023-ban 10 százalékkal csökken a burgonyatermesztésre használt földterület az Egyesült Királyságban, ami októberben 10 százalékos terméscsökkenést eredményezhet, hívja fel rá a figyelmet az inews.co.uk hírportál. 

 

Porter megjegyzi, már 2022-ben is történelmi mélypontot ért el a burgonya termésmennyisége, ami amellett, hogy a gazdák kevesebb krumplit vetettek, a nyári aszálynak is betudható.

Az elmúlt időszakban a legtöbb terményhez hasonlóan a burgonyatermesztés költségei is megnőttek, a National Farmers Union (NFU) novemberben közzétett kutatása szerint a burgonya előállítási költsége 2021 és 2022 között 20 százalékkal emelkedett. Az NFU szerint a megnövekedett termelési költségek fő mozgatórugói az emelkedő energiaköltségek (165 százalékos növekedés), a műtrágya árának növekedése (40 százalék) és a munkaerőköltségek emelkedése (13 százalékos).

Bár jelenleg az emelkedő energiaköltségek hatásaitól részben védve vannak a gazdák a kormány energiaszámla-kedvezményének köszönhetően, ez a rendszer márciustól változik, és a mezőgazdasági termelők már nem szerepelnek a támogatottak listáján. "A kertészet nagy része attól függ, hogy a termékeket hűtött módon tudják-e tárolni, és ez sok energiát fogyaszt" – magyarázta Rupert Weaver, az NFU kertészeti tanácsadója. "Tehát ez is nagy gondot fog jelenteni. Nemcsak a burgonya előállításának költségei, hanem a tárolásuk is."

Eközben a burgonyatermesztéssel kapcsolatos növekvő költségek ellenére a szupermarketek vonakodnak magasabb árat fizetni a zöldségért. "A burgonya szabadpiaci ára jelenleg körülbelül ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt" – mondta Cedric Porter hozzátéve, hogy az olcsó brit burgonya korszaka azonban hamarosan véget érhet. Előrejelzése szerint a következő hónapokban 10 százalékos drágulás lesz látható a burgonya árában, mivel a tavalyi termésből származó készlet kezd kifogyni. Az árak valószínűleg pedig még magasabbak lesznek októbertől, ha a burgonyatermés kisebb lesz a tavalyinál. "Minden bizonnyal magasabb árakat fogunk látni, és kisebb lehet a választék is " – mondta Porter, hozzátéve, hogy az év későbbi szakaszában akár hiány is kialakulhat.

 

Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, a tojás ára szintén kiemelkedően emelkedett az elmúlt időszakban a briteknél. Az áremelkedés mellett ráadásul az Egyesült Királyság soha nem látott madárinfluenza-járvánnyal is szembenéz, ami tizedeli az állatállományt.

 

Ez súlyosbítja a már meglévő tojáshiányt, amit a megnövekedett termelési költségek idéztek elő. Az ukrajnai háború, az infláció és az elszálló energiaárak miatt a csirketakarmány és a csomagolási költségek is megugrottak. A gazdák egy része emiatt visszafogta a termelését, míg mások úgy döntöttek, hogy elhagyják az ágazatot.

Azért, hogy ne fogyjanak ki a készletek, novemberben több áruház is úgy döntött, hogy korlátozást vezet be arra vonatkozóan, hogy egy vevő mennyi tojást vásárolhat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Cultura Creative via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.