Ennyi volt, bezárnak egy romániai sörgyárat

Meg egy másikat is, még az idén.

Magyar Nemzet
Forrás: Maszol2023. 03. 05. 12:03
sörgyár
Interior view of the "Csiki Sor" craft beer brewery in the village of Sansimion, Romania, on February 26, 2021. - Since he returned to power in 2010, Hungarian Prime Minister Viktor Orban has pumped millions of euros through grants and NGOs towards Hungarian communities in Romania, Serbia, Slovakia and Ukraine, with the influx of money increasing after 2016. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY MIHAELA RODINA AND IONUT IORDACHESCU Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem készül több sör márciustól a Martens Rt. galaci gyárában, írja az Economica gazdasági hírportál alapján a Maszol. Megjegyzik, hogy az üzemet működtető cég nem szűnik meg, csak leállítja a termelést, így a továbbiakban kizárólag sörforgalmazással foglalkozik majd.

A galaci sörgyárat 1978-ban hozták létre, tíz évvel később került a belga Martens Brouwerij tulajdonába. A vállalat többnyire áruházláncoknak állított elő saját márkás termékeket, de voltak sajátjai is, mint a Lup, a Postavaru vagy a MaDonna. Emellett a galaci gyár exportra is dolgozott. Hozzátették, nem meglepő, hogy leállítják a termelést, mert a vállalat immár hét éve folyamatos veszteségeket könyvelt el. 2020-ban az árbevétel 35,6 millió lej volt, amely 2021-ben 21,8 millióra csökkent, az évet pedig 5,6 millió lejes deficittel zárta. A múlt év pénzügyi adatairól még nincs nyilvános adat.

Valószínűleg emiatt lehet, hogy 2015-ben 141 ember dolgozott a vállalatnál, 2021-ben azonban már csak 75. 

A lap arról is beszámol, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a romániai sörgyárak száma, illetve idén a konstancai is be fog zárni. Megjegyzik, Romániában a sörfogyasztás évek óta stagnál.

Korábban a Magyar Nemzet tudósítója is elment Romániába, hogy megnézze, valós volt-e a hír, hogy jobban jár, aki Magyarország helyett a szomszédba jár bevásárolni. Kollégánk alább osztotta meg a tapasztalatait.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP/Ludovic Maisant)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.