Súlyos ezreket spórolhat minimális odafigyeléssel

A Magyar Nemzeti Bank figyelmezteti a hitelintézetek ügyfeleit, hogy jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, ennek nyomán a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 13:48
Bank hitel illusztráció Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan nyomon követi és elemzi a banki ügyfelek által fizetett pénzforgalmi díjak alakulását. Az jegybank 2021-es díjkimutatások adatainak felhasználásával készült tájékoztatója alapján megállapítható, hogy a számlacsomag tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek. 

A bankszámlaköltségek csökkentésében az ügyfelek számára nagy segítséget jelent az évente kézhez kapott díjkimutatás, amit idén január végéig megkapott minden ügyfél, és ami tartalmazza a bankszámlához kapcsolódó valamennyi lényeges költséget részletes bontásban. 

A kötelezően kiküldött díjkimutatás a netbankban legtöbbször a számlakivonatok, dokumentumok, kivonatok vagy a szerződések menüpont alatt találja meg az ügyfél – figyelmeztet a jegybank keddi közleménye. Amennyiben egyik helyen sem található a tájékoztató, és levél sem érkezett erről, érdemes felkeresni a bank ügyfélszolgálatát. Számos ügyfelet érhet meglepetés, amikor szembesül azzal, hogy mennyit fizet olyan szolgáltatásért, amelyet olcsóbban is elérhetne. 

Az MNB-hez érkezett adatok alapján az ügyfelek több mint negyede 6000 forintnál is többet fizetett a bankkártyaszolgáltatásért, pedig a legtöbb banknál már elérhető évi 3-4000 forintért is bankkártya. Sem bolti, sem online vásárlások esetében nincs különbség a különböző típusú kártyák használati lehetőségei között, így ezzel évente több ezer forintot lehet spórolni. 

Az sms-szolgáltatásért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult. Azonban van, aki havonta fizet ennyit, és több száz ezer ügyfél esetében az sms-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 000 forintot. Az sms-eket legtöbbször kiválthatja az általában ingyenes mobilértesítés (push üzenet).

A legnagyobb költségmegtakarítás akkor érhető el, ha mindenki a fizetési szokásainknak leginkább megfelelő számlacsomagot választja, és a különböző szolgáltatásokat tudatosan veszi igénybe.

Ebben segítséget nyújt a Magyar Nemzeti Bank megújult bankszámlaválasztó programja. A kalkulált eredmények alapján mindenki megtalálhatja a
fizetési szokásaihoz leginkább illeszkedő számlacsomagot. 

Ha jelentős, akár több ezer forintnyi eltérés van a legkedvezőbb számlacsomagok és az ügyfél saját számlacsomagja között, érdemes számlacsomagot váltani, amely akár 13 munkanap alatt lehetséges az egyszerűsített bankváltás segítségével. 

Erről további információk elérhetőek az MNB fogyasztóvédelmi honlapján, a Pénzügyi Navigátor oldalon.

A bankok többségénél már van lehetőség online számlanyitásra is, így akár fél óra alatt elintézhető a számlaváltás úgy, hogy nem kell felkeresni sem a régi, sem az új számlavezető bank fiókját.

(A témában megjelent szakmai cikk az alábbi linken érhető el)
Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.